Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Učitelia proti záškoláctvu bojujú tak, že chodia deti budiť k nim domov
Zdielať na

Učitelia proti záškoláctvu bojujú tak, že chodia deti budiť k nim domov

SNINA / Predstavte si situáciu, že by žiakov, ktorí majú ísť do školy, chodili ráno zobúdzať priamo k nim domov ich učitelia. Možno to znie ako vtip, no pedagógom z odborných učilíšť a špeciálnych škôl do smiechu nie je. Už niekoľko rokov totiž aj takto bojujú zo záškoláctvom. Štátna školská inšpekcia hovorí o fenoméne a podľa nich by v tomto prípade mali zasiahnuť zamestnanci komunitných centier a sociálni pracovníci.

"Je obrovským nešťastím nášho vzdelávacieho systému, že nedokážeme tie deti dostať do školy. Približne tritisíc detí ukončilo svoje vzdelávanie bez výučného listu," povedala predsedníčka odborných učilíšť Slovenska Jana Kandriková. Dôkazom je podrobná analýza obdobia počas školských rokov 2012 až 2017. "Dokonca sme mali prípad, že deň pred skúškou odišiel a zostal bez výučného listu. Nie je to problém regionálny, je to problém celoslovenský," povedala Kandriková.

Jedno z odborných učilíšť je aj v Snine. Mladých ľudí so zdravotným postihnutím tu pripravujú na robotnícke povolania. Títo žiaci si ale vyžadujú špeciálny prístup. Práve vďaka nemu sa dostávajú aj na prestížne akcie. "Už druhýkrát sme obsluhovali výjazdové zasadnutie vlády. Je to pocta pre školu, ale aj pre všetkých zamestnancov," uviedla Kandriková.

Žiakom neposkytujú iba vzdelanie. Keď neprídu do školy, pedagógovia vyrážajú za nimi. "Zaklopeme, zobudíme ich a oni nám sľúbia a potom sľube zasa neprídu do školy. My zasa prídeme a zasa sľuby," povedal majster odborného výcviku OUI Snina Ján Dovhun. "Chodíme do rodín ráno, zobudíme rodičov, aby prišli tie deti do školy, alebo aj vycestujeme za týmito deťmi do iného okresu," povedala Kandriková. 

"Tento fenomén pre mňa nie je úplne neznámy, ale stretávame sa s tým skôr na základných školách. O prípade, že by sa toto robilo na úrovni vyššieho stupňa vzdelávania s tým som sa naozaj ešte nestretla," uviedla Viera Kalmárová zo Štátnej školskej inšpekcie. Podľa štátnej školskej inšpekcie by mali škole pomôcť ďalšie inštitúcie. "Systém by mal byť nastavený tak, že do týchto procesov by mali vstupovať zamestnanci komunitných centier a sociálni pracovníci," dodala Kalmárová.

Niekde zase existujú deti, za ktorými škola chodí až domov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy