Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Lyžiarsky výcvik so spolužiakmi už nedokončil. Zo svahu ho s vážnymi zraneniami previezol vrtuľník
Zdielať na

Lyžiarsky výcvik so spolužiakmi už nedokončil. Zo svahu ho s vážnymi zraneniami previezol vrtuľník

VRÁTNA DOLINA / Horskí a leteckí záchranári pomáhali pri vážnom úraze priamo na lyžiarskom svahu vo Vrátnej doline. Jakub, ktorý bol s triedou na lyžiarskom výcviku, spadol počas zjazdu a niekoľko metrov sa šúchal dolu svahom. Vážne zraneného školáka vrtuľník previezol do Martinskej nemocnice.

Pätnásťročný Jakub lyžoval vo Vrátnej na Pasekách na zjazdovke ale tak nešťastne spadol, že zostal v bezvedomí. Stredoškolák bol so spolužiakmi na lyžiarskom výcviku, na hlave mal aj prilbu. Pustil sa dolu svahom, no nabral príliš vysokú rýchlosť. Chlapcovi, ktorý bol v bezvedomí, okrem horských záchranárov letel na pomoc aj vrtuľník. "V krátkej dobe bol pri nás vysadený aj lekár, bol transportovaný na heliport a následne transportovaný do Martina," povedal Andrej Bárdy príslušník Horskej záchrannej služby Malá Fatra Vrátna.

Na svahoch vo Vrátnej by mali byť lyžiari momentálne veľmi opatrní. "Na mnohých miestach sa nachádzajú ľadové platne jednoznačne by lyžiari mali prispôsobiť jazdu podmienkam a nemali by riskovať," upozornil Bárdy. Začiatkom týždňa horskí záchranári pátrali aj po turistovi, ktorý sa v Malej Fatre stratil. Zo Štefanovej cez Stoh chcel 41-ročný turista prejsť až do Kraľovian. Pri sebe nemal ani svetlo, našli ho až v blízkosti Žobráka. "Bol vysilený, avšak ešte dokázal zostupovať so záchranármi," dodal k záchrannej akcii Bárdy zo HZS. 

K vážnemu úrazu došlo aj pred pár dňami v lese. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy