Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Antisemitizmus stále nie je porazený. Prerazil už aj do parlamentu
Zdielať na

Antisemitizmus stále nie je porazený. Prerazil už aj do parlamentu

BRATISLAVA / Antisemitizmus stále nie je porazený. Vo viacerých európskych štátoch aj u nás dochádza v poslednom období k nárastu nenávistnej rétoriky, ktorá pripomína minulosť. Prejavy intolerancie či antisemtiské výpady sa už preniesli do parlamentu a zaplavujú tiež sociálne siete.

Slovensko ústami šéfa diplomacie deklarovalo, že antisemitizmus nemá v našej spoločnosti miesto. Minister Lajčák v rámci konferencie OBSE pripomenul príbeh dvoch najznámejších väzňov, ktorí utiekli z Osvienčimu a ich odkaz ďalším generáciám.

Účastníci konferencie upozornili na znepokojujúci rast podpory mladých ľudí k extrémistickým zoskupeniam a falšovanie dejín. "Treba, aby európski lídri neustále zdôrazňovali, že antisemitizmus je neprijateľný," uviedol rabín Andrew Baker z amerického židovského výboru. 

​Nie sú to však len zástupcovia radikálnych politických strán, ktorí šíria nenávistnú ideológiu, ale aj ich podporovatelia na internete. "Bojím sa, že to neostane len pri tom verbálnom násilí, ale že sa to prenesie aj do toho praktického násilia, ako to vidíme aj v západnej Európe," obáva sa Igor Rintel, predseda ÚZŽNO. 

Za kľúčový nástroj v boji proti antisemitizmu označili odborníci vzdelávanie. "Je dôležité, aby sa mladí ľudia dozvedeli o histórii a kultúrnom prínose Židov," myslí si Kamila Dabrowska z múzea histórie poľských Židov. 

​Na konferencii o antisemitizme boli okrem politickej reprezentácie prítomní aj predstavitelia svetovej židovskej komunity a ďalší experti. Navštíviť mohli Múzeum holokaustu v Seredi a posvätné židovské miesto - Pamätník Chatama Sofera.

Andrej Danko nedávno predložil na výbore definíciu antisemitizmu. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy