Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Správa europoslancov o Slovensku hovorí o porušovaní zákonov a rozsiahlej korupcii
Zdielať na

Správa europoslancov o Slovensku hovorí o porušovaní zákonov a rozsiahlej korupcii

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Finálna správa europoslancov o Slovensku hovorí o porušovaní zákonov a rozsiahlej korupcii. Cieľom misie europoslancov na Slovensku bolo overovať obvinenia farmárov z východu krajiny, o ktorých písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak. Členovia delegácie sa stretli s viacerými zoskupeniami farmárov a zástupcami mimovládnych organizácií, ako aj s predsedom košického samosprávneho kraja, riaditeľom Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ministerkou pôdohospodárstva a so špeciálnym prokurátorom.

V zhrnutí správy sa píše, že stretnutia preukázali, že Slovensko má problém s používaním/zaberaním pôdy na základe komplikovaného vlastníctva pôdy (štát vlastní len 20% pôdy) a dohôd o prenajímaní (zhruba 80% pôdy sa prenajíma), čo Slovensko odlišuje od všetkých ostatných krajín Únie. S tým potom súvisia aj ťažkosti týkajúce sa obdržania priamych platieb na základe spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ. 

Delegácia sa stretla s dôkazmi zastrašovania a fyzického násilia voči drobným farmárom ako aj s obvineniami, podľa ktorých štátne úrady voči týmto javom nezakročili. Poľnohospodári sa tiež sťažovali na to, že "nemôžu získať" priame platby, pretože ich pôdu obhospodarujú tretie strany bez ich súhlasu alebo sa na ich pôdu vzťahujú viaceré žiadosti, čo spôsobí, že PPA zastaví vyplácanie platieb. To potom spôsobuje ekonocmiké ťažkosti drobným farmárom, často vedúce až k tomu, že sa úplne vzdajú farmárčenia.

Na Slovensku sa o priame poľnohospodárske platby uchádza približne 19 tisíc žiadateľov. Z nich 17.000 sú drobní farmári, ktorí obrábajú len zhruba 10 % pôdy, kým 10 % žiadateľov vlastní 90 % pôdy a iba 5 % z nich dostáva až 75 % priamych platieb. Europoslanci si vypočuli stovky príbehov o praktickom vyvlastnení drobných farmárov a to nielen na východe Slovenska, ale na celom jeho území. Delegácia zdôrazňuje, že nemala kapacitu a možnosť overiť tieto tvrdenia ako ani rozsah celého problému. 

Zároveň sa členovia delegácie stretli s obvineniami, že pomoc z EÚ sa nedostáva k oprávneným užívateľom a že PPA neplní svoju úlohu a potrebuje byť zreformovaná. Vo všeobecnej rovine sa členovia delegácie stretli s názormi, že ľudia si nie sú rovní pred zákonom, že korupcia je v slovenskej spoločnosti všadeprítomným javom, že štát uniesli oligarchovia presadzujúci svoje záujmy, že rozsudky Najvyššieho súdu nie sú vždy rešpektované a že polícia nezvláda svoju úlohu.

Delegácia nebola schopná overiť pravdivosť všetkých týchto tvrdení, ktoré zástupcovia štátnych inštitúcií popierali. Každopádne sa bude venovať väčšia pozornosť na národnej aj európskej rovine overovaniu pravdivosti rôznych obvinení, ktoré by v prípade potvrdenia zanzačovali, že na Slovensku sa koná v rozpore s právnym štátom.

Poslanci z Európskeho parlamentu si vypočuli nespokojných slovenských farmárov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy