Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Farmári sa vyhrážajú ostrým štrajkom. Konať ich donútila aj smrť ich kolegu
Zdielať na

Farmári sa vyhrážajú ostrým štrajkom. Konať ich donútila aj smrť ich kolegu

BRATISLAVA / Farmári z východu sú opäť v pohotovosti. Ostrý štrajk chcú totiž začať už o jedenásť dní. Konať ich donútila aj smrť farmára, ktorého našli v lese. Aj preto v stredu prišli za policajným prezidentom Milanom Lučanským, ktorý ich prijal.

"Už prekročili tieto násilnosti cez hrubú ohavnú čiaru. Na to si zvyknúť nevieme. Jedná sa o smrť násilnú jedného z farmárov," hovorí František Oravec z OZ Iniciatíva poľnohospodárov. 

"Vlado Rybár bol farmár roka. Bol to čestný farmár, ktorý žil a pracoval 25 rokov na ničom inom len na pôde," hovorí Patrik Magdoško z OZ Iniciatíva poľnohospodárov. Farmári tvrdia, že v prípade nečakanej smrti farmára zo Šamorína podali u policajného prezidenta trestné oznámenie. A to pre podozrenia zo spáchania obzvlášť závažného zločinu vraždy. Okrem toho uviedli, že informácie a dôkazy v tejto veci uviedli aj na Generálnej prokuratúre.

"Boli tu doručené trestné oznámenia. Tie budú preskúmané na generálnej prokuratúre," informuje hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. "Polícia prípad vyšetruje ako obzvlášť závažný zločin vraždy. V prípade naďalej prebiehajú procesné úkony a znalecké dokazovanie, ktorého závery zatiaľ nemáme k dispozícii," uviedla hovorkyňa trnavskej polície Martina Kredatusová.

Farmári tvrdia, že sú odhodlaní bojovať ďalej. Aj preto chcú ostrý štrajk začať už 18 februára. Trvať by mal štyri dni a potom sa chcú pridať k protestu Za Slušné Slovensko. Štrajkovať chcú dovtedy, kým nebudú splnené ich požiadavky. Milan Lučanský ich ale upozornil, že do Bratislavy ich pustiť nemôže pre dopravné obmedzenia.

"Keď nevznikne dohoda na tom, aby sme šli do Bratislavy, riadne s povolením, prídeme aj tak," dodal Magdoško. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy