Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nemocnica tvrdí, že aj v krízovom režime je hygiena dodržiavaná. Pacientka má inú skúsenosť
Zdielať na

Nemocnica tvrdí, že aj v krízovom režime je hygiena dodržiavaná. Pacientka má inú skúsenosť

BRATISLAVA / Národný ústav detských chorôb v Bratislave i naďalej zostáva bez služieb upratovacej firmy.  Nemocnica od zmluvy odstúpila, pretože nebola spokojná s kvalitou upratovania . TV JOJ sa ozvala matka, ktorá nie je spokojná s tým, ako sa v nemocnici upratuje teraz. Nemocnica upratovanie dočasne zverila do rúk sanitárov.

V roku 2015 potom, čo nemocnica vypovedala upratovacej firme zmluvu dočasne upratovali zdravotné sestry. Situácia sa minulý tyždeň zopakovala opäť. Tentokrát s handrou v ruke upratujú sanitári. "Súčasnú neštandardnú situáciu spôsobilo neplnenie si povinností zo strany zmluvného dodávateľa. Upratovacej firme boli zasielané opakované písomné reklamácie o nedostatkoch. Situáciu budeme riešiť aj výzvou na zaplatenie zmluvnej pokuty. K náprave nedošlo a situácia bola už taká neúnosná, že mohlo dôjsť k ohrozeniu pacientov," uviedla Dana Kamenická, hovorkyňa NÚDCH.


Sanitári vraj upratujú podľa schváleného hygienického režimu. Podľa skúsenosti matky a jej deväťročného dieťaťa nespĺňalo: "Je to hanba, upratovalo sa tam len rad denne, a to spôsobom, že nepoužili žiadnu dezinfekciu ani na WC. Smetný kôs vysypali, ale sáčok nevymenili a keď sa menil pacient ani len skrinky neutreli, hanba." Nemocnica priznáva, že pracuje v neštandardnom režime, ale kvalita upratovania zostáva. "Dezinfekčné prostriedky majú neutrálnu vôňu a bežný človek len na základe senzorických vnemov a chýbajúcej typickej vône ich použitie nedokáže posúdiť. Smetné koše sa vysýpajú trikrát denne vrátane výmeny sáčkov," vyjadrila sa hovorkyňa NÚDCH. "Hovoria sami, že akú starostlivosť ponúkajú, ale vôbec to tak nie je," dodala hospitalizovaná mamička. 

Nemocnica by zmluvu s upratovacou firmou mohla uzavrieť v priebehu nasledujúcich troch až štyroch týždňov. Dovtedy si sanitári privyrábajú ako upratovačky. "Kontrolu úrovne čistenia a dekontaminácie prostredia v zdravotníckych zariadeniach, a teda aj v predmetnej detskej nemocnici môžeme vykonávať formou plánovaných alebo námatkových kontrol alebo aj v prípade podnetov občanov," informovala Katarína Nosálová, hovorkyňa RÚVZ SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy