Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rusko do väzby nepôjde, sudca prokurátorov návrh zamietol
Zdielať na

Rusko do väzby nepôjde, sudca prokurátorov návrh zamietol

BRATISLAVA / Pavla Ruska chcel prokurátor, ktorý dozoruje konanie vo veci vraždy Sylvie Volzovej v štádiu prípravy, trestne stíhať za mrežami. V pondelok ale sudca pre prípravné konanie jeho žiadosť zamietol. Prokurátor žiadal najprísnejšie opatrenia.

Keď v závere minulého roka Pavol Rusko zvolal verejnosť na jeho tlačovú konferenciu, chcel médiám vysvetliť ako to bolo s podnikateľskými podielmi medzi ním a Sylviou Volzovou. Jeho výstup ale dozorujúci prokurátor vyhodnotil ako pokus o ovplyvňovanie svedkov a takmer okamžite predložil súdu návrh, aby dostal Ruska opäť do väzby. O tej v pondelok popoludní sudca rozhodoval.

Na pojednávanie prišiel v sprievode svojho právneho zástupcu Mareka Paru. Na otázku TV JOJ o tom, či vie čo je obsahom návrhu na väzbu uviedol, že to má byť jeho tlačová konferencia. 

Súd ale žiadosť prokurátora neschválil a väzbu pre Pavla Ruska nesprísnil. Rozhodnutie ale ešte nie je právoplatné, pretože prokurátor voči nemu podal sťažnosť. "Všetky tieto veci treba vnímať v kontexte. Mám za to, že jeho vystúpenie (na tlačovej konferencii) bolo do určitej miery spôsobilé ovplyvniť či už svedkov, spoluobvinených alebo poškodenú," uviedol prokurátor Michal Šurek po ukončení pojednávania.

Polícia s prokuratúrou vinia Ruska z prípravy vraždy od roku 2017, keď ho v nákupnom centre v Bratislave zvalili na zem kukláči a zadržali. Neskôr ho prepustili na slobodu, no na nohe má odvtedy monitorovacie elektronické zariadenie. Jeho pohyb je tak nepretržite monitorovaný. 

Koncom roka 2018, keď už vyšetrovanie prípadu polícia ukončila a prokurátor začal písať obžalobu, Rusko o prípade hovoril verejne na vlastnej tlačovej konferencii. To prokuratúra vníma ako spôsob ovplyvňovania svedkov a už v januári s podanou obžalobou na súd, podala aj návrh na Ruskovu väzbu. V pondelok popoludní o väzbe rozhodne príslušný sudca pre prípravné konanie. Ak prokuratúre návrh prejde, Rusko skončí za mrežami v takzvanej kolúznej väzbe. Ide o najprísnejší zásah do práv obvineného. To, že Rusko mal pred takmer dvadsiatimi rokmi v podsvetí pripravovať vraždu spoločníčky, polícii dosvedčil aj niekdajší boss podsvetia, Mikuláš Černák. Vražda mala mať údajne osobný a ekonomický motív.

Pavol Rusko je presvedčený, že údajnú objednávku vraždy Sylvie Volzovej si niekto vymyslel, aby ho zdiskreditoval. Rozhodol sa brániť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy