Oblačno
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Polročné vysvedčenie sa blíži. Ako to zvládnuť v zdraví a s rozumom?
Zdielať na

Polročné vysvedčenie sa blíži. Ako to zvládnuť v zdraví a s rozumom?

BRATISLAVA / Vo štvrtok sa v školách budú rozdávať polročné vysvedčenia. Pre mnohé deti to bude stres, ale aj pre nejedného rodiča. Ako ho prežiť v zdraví a s rozumom, o tom porozprával školský psychológ Michal Hacaj.

Známky sa uzatvárali už minulý týždeň, takže žiaci a aj rodičia by už mali byť informovaní o tom, čo ich čaká. Rodičia už v súčasnosti majú prostriedky na to, aby boli okamžite informovaní o známkach svojho dieťaťa, keďže sú podobné informácie elektronicky dostupné, rovnako je zverejnená aj dochádzka. 

Na otázku známok sa dá nahliadnuť z rôznych uhlov. Otázne je, či sa človek učí pre známky alebo pre seba. "Ale je to hodnotenie, čo som za pol roka dosiahol a je to zhodnotenie mojich schopností a je to akýsi polčas, ktorý vie určiť, že kam sa vydať," uviedol Michal Hacaj, školský psychológ, Gymnázium Metodova Bratislava. 

Nedá sa jednoznačne povedať, že cieľom by mali byť samé jednotky, keďže nie pre každého sú naozaj dosiahnuteľné. "Sme rôzni a každého baví niečo iné. Mali by sme podporovať najmä to, čo tomu dieťaťu ide a byť trošku tolerantnejší v tých veciach, na ktoré nemá," vysvetlil Michal Hacaj. Pre niekoho môže byť úspechom to, že to vytiahne na trojky a pre iného dvojky môžu byť signálom, že začal školu flákať. "Poznáme to zo školy, že niektorí makali a nikdy tú jednotku nemali a naopak iní sa do toho ani nepozreli a mali jednotku," dodal školský psychológ. Schopnosti žiakov sú teda rôzne a psychológ sa domnieva, že to mnohokrát učitelia aj vidia. 

Pre dve vekové kategórie je polročné vysvedčenie špeciálne dôležité. Pri prijímaní na strednú školu je dôležité práve toto polročné vysvedčenie. Na vysokých školách je to veľmi individuálne, kedže niektoré vysvedčenia vôbec nevyžadujú a stačí len zdokladovať ukončenie strednej školy. V 9. ročníku ale nie každý je schopný si uvedomiť dôležitosť svojho rozhodnutia do budúcnosti, to záleží od vyspelosti samotného študenta. "Pomôže asi vysvetlenie, koľko času má a aké mu z toho vyplývajú povinnosti a problémy," podotkol psychológ. 

V prípade, že rodič nie je spokojný s výsledkami dá sa reagovať rôzne. "Je dôležité, aby sa na to rodič pozrel konštruktívne, keď už tie prvotné emócie opadnú. Prípadne si položiť otázku, ako môže ten rodič pomôcť," dodal Michal Hacaj.

Pozrite sa aj na to, ako vyzeralo odovzdávanie vysvedčení v minulom roku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy