Skoro jasno
22°
Bratislava
Theresa May žiada o znovuotvorenie dohody o brexite. Kontroverzné ostáva postavenie Írska
Zdielať na

Theresa May žiada o znovuotvorenie dohody o brexite. Kontroverzné ostáva postavenie Írska

LONDÝN / Theresa May povedala, že s EÚ bude hovoriť o opätovnom otvorení dohody o vystúpení. EÚ vylúčila zmeny v právnom texte dohodnutom s premiérkou Spojeného kráľovstva, avšak tá oponovala, že diskusia prebehla pred sériou hlasovaní. 

Konzervatívni poslanci, ktorí prehlasovali dohodu na začiatku tohto mesiaca, požadujú právne záväzné zmeny v kontroverznej doložke o Írsku. Konzervatívcom bolo povedané, aby hlasovali za alternatívu k doložke, ktorú navrhol poslanec Graham Brady, ale ešte nie je známe, pre ktoré pozmeňujúce a doplňujúce návrhy sa rozhodnú hlasovať.

​Minister Liam Fox povedal, že "Bradyho" pozmeňujúci a doplňujúci návrh by dal premiérke "silný mandát" pre návrat do Bruselu. Niektorí zo silných zástancov brexitu naznačili, že podporia Theresu May napriek tomu, že sa predtým vyhrážali rebéliou. Hovorca John Bercow upresní, ktoré pozmeňujúce a doplňujúce návrhy sa prednostne predložia na začiatku rozpravy v čase 13:45, s tým, že hlasovanie sa uskutoční od 19:00.

Politologička BBC Laura Kuenssbergová uviedla, že pre vládu sa utorok stal dňom premeny "silnej steny odporu" na prekážku, ktorá by "mohla v určitom momente prekonaná".

Podľa uniknutých dokumentov by návrh, ktorý zostavili konkurenčné frakcie, predĺžil prechodné obdobie - počas ktorého by Spojené kráľovstvo naďalej dodržiavalo pravidlá EÚ a zaplatilo do rozpočtu - od konca roka 2020 do decembra 2021, aby získalo viac času dosiahnuť priaznivú dohodu o voľnom obchode. V tomto období by sa zaručili práva občanov EÚ, na írskej hranici by sa neuskutočnili colné kontroly a Spojené kráľovstvo by zaplatilo takzvanú "rozchodovú dohodu" vo výške 39 miliard libier.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy