Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na videách sa modlil v arabčine. Pred súd sa opäť postavil Slovák obžalovaný z prípravy teroristického útoku
Zdielať na

Na videách sa modlil v arabčine. Pred súd sa opäť postavil Slovák obžalovaný z prípravy teroristického útoku

PRAHA / Dvadsaťpäťročný Slovák, obžalovaný z trestného činu prípravy teroristického útoku a propagácie teroristických skupín, je opäť pred súdom. V pondelok vypovedal na pražskom súde 6 hodín a jednodznačne odmietol, že by plánoval teroristický útok, z čoho ho viní obžaloba. Zároveň priznal plány na bombový atentát v Prešove. Teraz sa na súde premietali jeho videá a riešili fotografie. Na jednej z nich mal aj odfotenú mačku, ktorej odrezal hlavu podľa vzoru Islamského štátu.

Pojednávanie s Dominikom Kobulnickým začalo v utorok o deviatej hodine ráno. Okolo 25- ročného Slováka sa neustále pohybujú šiesti príslušníci väzenskej stráže a na rukách ma putá. Všetko pre zvýšené riziko bezpečnosti. Na súde sa tentokrát prehrávali videá z USB disku zadržaného v jeho byte. Na videách sú modlitby, ktoré obžalovaný prednáša v arabčine. 

Výsluch Dominika by mal pokračovať aj v stredu 30. januára. K veci sa majú vyjadriť psychológovia na základe ich posudkov. 

Poprel propagáciu teroristickej organizácie

Štátny zástupca tiež predložil sudkyni fotografie z Facebooku, to všetko s cieľom dokázať, že Kobulnický nie je len nejaký fanúšik zábavnej pyrotechniky, ako sám tvrdí. Na jednej z fotografií je mačka, ktorej odrezal hlavu podľa vzoru Islamského štátu, ktorý takto trestá svojich nepriateľov. Mladík uviedol, že ich praktiky boja obdivuje, nosil ich oblečenie aj do pražského fastfoodu, kde pracoval. Odmietol ale, že by toto poukazovalo na jeho propagáciu teroristickej organizácie. Ďalej odmietol aj prípravu teroristického útoku v Prahe, aj keď polícia má údajne zdokumentované, že študoval na internete články o tom, ako sa človek cíti pred smrťou ako mučeník. 

Podľa obžaloby je to muž, ktorý propaguje Islamský štát. Jeho zatknutie prišlo krátko predtým, ako mohol pomocou nakúpených chemikálií, časovaču a iných vecí, zhotoviť nebezpečnú výbušninu. 

​Na súde by mali zaznieť aj výpovede súdnych znalcov. Ak ho súd uzná vinným, môže ísť za mreže až na 15 rokov. 

Autobusová stanica cieľom útoku

Mladík sa ešte v pondelok pred pražským súdom priznal, že pred vyše tromi rokmi chcel na prešovskej autobusovej stanici nechať vybuchnúť tlakový hrniec naplnený kovovými časticami. Z útoku napokon nebolo nič. Vraj, keď sa zoznámil s naozajstným islamom si uvedomil si, že takéto útoky náboženstvo odsudzuje. 

Dominik K. podľa obžaloby vyznáva džihádizmus v radikálnej, militantnej podobe a stotožňuje sa s myšlienkami Islamského štátu. Preto podľa žalobcu uchovával v roku 2017 na piatom poschodí 12-poschodového paneláku v pražskej štvrti Stodůlky chemikálie, z ktorých vyrobil viac ako štyri kilogramy výbušnín

"Vážený súd, chcem, aby zvíťazila pravda a spravodlivosť. Nechcem sa ľutovať, ale to, čo mi je kladené za vinu, úplne a jednoznačne odmietam. Nie som žiaden vrah ani samovrah, také obvinenie ma hlboko uráža," odmietol Dominik K. obžalobu. "Takého zvráteného, odporného činu by som nebol schopný. V minulosti som mal také plány a úmysly, v dobe, keď som ešte nebol moslim. Vďakabohu som od toho už upustil," dodal. Podľa svojich slov plánoval teroristický útok v Prešove. 

"Mal som dosť zlé myslenie, vražedné. Bol som taký uzatvorený do seba a jednoducho som chcel urobiť niečo veľké, ako Islamský štát," priznal Dominik K. Cez rôzne odkazy sa vraj dostal na internetové stránky Islamského štátu, kde zisťoval podrobnosti. "Keby som sa vtedy stretol, tak by som sa asi sám zmlátil," skonštatoval mladík. Útok nakoniec neuskutočnil, pretože sa v tej dobe zoznámil s naozajstným islamom a uvedomil si, že také útoky náboženstvo odsudzuje. 

Dominik K. mal na Facebooku založený účet na meno Abdul Rahman, na ktorom sa pomerne otvorene hlásil k džihádistom, konkrétne ku Kaukazskému emirátu (teroristická organizácia spojená s Al Kajdou) a k Islamskému štátu - od profilovej fotografie s vloženou vlajkou džihádistov až po fotografiu údajného pečatného prsteňa proroka Mohameda s arabským nápisom v preklade "Boh, Posol, Mohamed" (vo význame Mohamed je posol boží), čo je jeden zo symbolov teroristickej organizácie Islamský štát, až po videá, na ktorých je zachytený ako cestuje v metre v oblečení džihádostických bojovníkov, v ruke drží moslimské modlitebné korálky tasbih a "ticho vyslovuje nezrozumiteľné slová a pritom vztyčuje pravý ukazovák".

Mladík zo Šarišských Michalian pri Prešove, ktorý do zadržania pracoval v Prahe v reštaurácii McDonalds, je vyučený programátor. V minulosti si odpracoval 200 hodín verejne prospešných prác za bitku so spolužiakom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy