Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Autobusová stanica v Prešove mala byť jeho cieľom. Slovák obžalovaný z plánovania teroristického útoku vypovedal
Zdielať na

Autobusová stanica v Prešove mala byť jeho cieľom. Slovák obžalovaný z plánovania teroristického útoku vypovedal

PRAHA / Slovák, ktorý skončil v českom väzení a na krku má obvinenie z terorizmu, v pondelok pred súdom šokoval svojou výpoveďou. V minulosti vraj plánoval útok na východe našej republiky, odkiaľ pochádza. Terčom mala byť autobusová stanica.

Muž, ktorý na sociálnej sieti vystupoval pod menom Abdul Rahman. Vlastným menom Dominik. To, čo v pondelok pred súdom uviedol, šokovalo ľudí na druhom konci bývalej Československej republiky. 

Autobusová stanica v Prešove. Muž podozrivý z terorizmu pred súdom vypovedal, že práve táto stanica mala byť v roku 2015 cieľom jeho útoku. Mladík priznal ,že pred vyše tromi rokmi chcel na prešovskej autobusovej stanici nechať vybuchnúť tlakový hrniec naplnený kovovými časticami. Z útoku napokon nebolo nič. Vraj, keď sa zoznámil s naozajstným islamom si uvedomil si, že takéto útoky náboženstvo odsudzuje.

Generálny riaditeľ prešovskej SAD-ky bol sám prekvapený. V minulosti akurát zachytil preventívne opatrenia súvisiace s teroristickými hrozbami vo svete. "Robili sme opatrenia protiteroristické, čiže spolupracujeme s SBS, ktorá nám vykonáva túto službu. Pravidelne ich informujeme, aby kontrolovali tašky, ktoré sú pohodené na autobusovej stanici a pozerali aj na iné osoby, ktoré nastúpia do našich diaľkových autobusov," vyjadril sa Jozef Kičura, generálny riaditeľ SAD Prešov. 

Slovenská informačná služba sa k tejto výpovedi obžalovaného muža vyjadrila s tým, že platí to, čo k prípadu povedali minule. "SIS identifikovala rizikové správanie sa zadržanej osoby a jej náboženskú radikalizáciu a získané informácie aktívne zdieľala aj v rámci medzinárodnej spravodajskej spolupráce." Mladý muž, ktorého zatkli v Prahe pochádzal zo Šarišských Michalian, z dedinky medzi Prešovom a Sabinovom. 

Na zvonček u jeho príbuzných nikto nereagoval. Sused, ktorý obžalovaného mladíka pozná hovorí, že to bol normálny chlapec. To, čo sa dozvedel o ňom teraz ho prekvapilo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy