Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Poistka na elektrické autíčko vášho dieťaťa
Zdielať na

Poistka na elektrické autíčko vášho dieťaťa

BRATISLAVA / Európska únia chce zaviesť povinné zmluvné poistenie pre všetky vozidlá s elektrickým motorom. V hľadáčiku únie sú teda aj elektro-bicykle, elektro-kolobežky a keby sme mali byť dôslední, tak aj detské elektro-autíčka a elektro-vozíky pre imobilných. Cyklistické organizácie to považujú za nezmysel, ktorý je v rozpore s trendom podpory ekologickej dopravy, ktorú samotná Únia propaguje.

Fanúšikovia eko-, a cyklodopravy návrh o povinnom poistení elektrobicyklov pobúril. Konkrétne elektrobicykle, tzv. pedeleky, čo je skratka pedal electric cycle s obmedzovačom rýchlosti do 25 km/hod., sú prínosom aj pre zdravie obyvateľov a výbornou pomocou pre ľudí so slabšou kondíciou.

Pôvodným zámerom EÚ bolo zjednotiť legislatívu okolo povinného zmluvného poistenia všetkých motorových vozidiel. No ukázalo sa, že bude nevyhnutné urobiť aj výnimky, alebo zadefinovať inak. Motor, či motorček majú aj detské autíčka, elektro-kolobežky, alebo elektro-vozíky pre imobilných ľudí.

"Nebolo jasné ani nám ako sa to bude vzťahovať. Aj na Slovensku sa chystá novela, kde sa bude len definovať, čo je to kolobežka, ešte to nie je v dokumentoch," hovorí Dan Kollár z Cyklokoalície.

Podľa štatistík v zahraničí výšky škôd spôsobené elektrobicyklami sa v zásade nelíšia od bežných. S touto argumentáciou sa stotožnili viaceré eko-, a cyklo-organizácie v Európe i na Slovensku a obrátili sa na svojich europoslancov.

Výbor nakoniec klauzulu o PZP pre elektrobicykle vypustil. Všetko je na dobrej ceste, ale ešte nie je celkom vyhraté. O smernici ešte budú rozhodovať ďalšie európske inštitúcie. Dan Kollár dodáva: "Po Európskom parlamente ešte bude rozhodovať Rada ministrov."

Elektromobilita je rýchlo sa rozvíjajúca oblasť. Aj na Slovensku vznikajú nové nápady a projekty:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy