Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ako prežívajú nočné mrazy ľudia, ktorým šťastena nepraje
Zdielať na

Ako prežívajú nočné mrazy ľudia, ktorým šťastena nepraje

BRATISLAVA / Zimné večery momentálne najviac sužujú ľudí, ktorí stratili strechu nad hlavou. Chlad a choroby sú ich každodenným spoločníkom.

Ľudia bez domova sú v týchto dňoch vystavení mrazivému počasiu, kedy teploty počas noci klesnú až pod nulu.

"Miesta ich výskytu máme zmapované, sú to väčšinou teda nákupné centrá, kde sa títo ľudia môžu ohriať, ale sú to aj rôzne tzv. stanové mestečká, máme takéto napr. v Petržalke v Pečnianskom lese, neďaleko Dolnozemskej ulice, v Janíkovom dvore," hovorí Peter Pleva, hovorca mestskej polície v Bratislave. 

Mestská polícia chodí na pravidelné kontroly do vytipovaných oblastí, kde sa ľuďom bez strechy nad hlavou snažia pomôcť buď privolaním záchranky alebo aspoň poskytnutím rôznych potrieb na prežitie.

Mestská polícia bezdomovcom tiež odporúča návštevu kontaktných centier. Mnohí z nich ale o zlepšenie životných podmienok nemajú záujem. Podobná situácia v rámci tejto problematiky je aj v Českej republike.

Petra Kollárová, koordinátorka denného centra organizácie Vagus hovorí: "Registrovaných máme k dnešnému dňu 4219 ľudí, a v priebehu dňa máme kapacitu na 80 ľudí, ale vystrieda sa tu približne okolo 100 -112 ľudí denne. Akonáhle príde zima a nastáva krízový režim, vtedy púšťame priebežne."

Cieľom centra je to, aby ľudia bez domova vedeli plnohodnotne využiť svoj deň.

"Pokiaľ sa potrebujú osprchovať, môžu sa osprchovať, keď je najedený, čistý, môže ísť na sociálne poradenstvo, na ktorom bazírujeme v tom, aby sa ľudia posúvali v tej svojej sociálnej situácii, riešili ju, a mohli sa posunúť k lepšiemu zamestnaniu alebo do lepšieho bývania," hovorí Petra Kollárová.

Problémom pre ľudí bez strechy nad hlavou sú aj časté ochorenia, ktoré sú momentálne spôsobené chladným počasím.

Človek bez strechy nad hlavou je stále človekom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy