Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sľuboval zvýšenie potencie, zvyšoval však riziko zdravotných problémov
Zdielať na

Sľuboval zvýšenie potencie, zvyšoval však riziko zdravotných problémov

BRATISLAVA / Polícia obvinila 24 ročného muža. Vo väčšom množstve nakupoval lieky určené na potenciu a predával ich ďalším osobám, čím mohol vážne ohroziť ich zdravie. V prípade preukázania viny mu hrozí až dvojročné väzenie.

Mladý muž z okresu Senec mal podľa polície ešte v apríli minulého roka zakúpiť na internete väčšie množstvo liekov, ktoré mali slúžiť ako náhrada prípravku na potenciu.

Na ich nákup nemal povolenie. Podľa štátneho ústavu pre kontrolu liečiv išlo o lieky s účinnou látkou, ktorú na Slovensku obsahujú viaceré lieky. Dostaneme ich však len na lekársky predpis. Tzv. modré tabletky mal predávať ďalším mužom. Obvinený si bol pritom vedomý toho, že lieky nie sú na území Slovenska registrované.

"Na Slovensku je schválený internetový predaj len voľnopredajných liekov, ktoré majú platnú registráciu," hovorí Magdaléna Jurkemíková, hovorkyňa Štátneho ústavu kontroly liečiv. 

Hovorca krajského riaditeľstva polície v Bratislave Michal Szeiff vraví: "Poverený príslušník Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave II vzniesol voči 24-ročnému Tomášovi M. z okresu Senec obvinenie z trestného činu ohrozovania zdravia nepovolenými liekmi, liečivami a zdravotníckymi pomôckami."

Štátny ústav pre kontrolu liečiv pacientov pravidelne vyzýva, aby lieky kupovali len v takzvaných kamenných obchodoch, prípadne schválených internetových predajniach. Pokiaľ si pacienti zaobstarajú lieky inou cestou, hrozí im, že nakupujú falzifikáty.

"Takéto lieky nepodliehajú žiadnym kontrolám,preto nemožno garantovať ich bezpečnosť, kvalitu a účinnosť," hovorí Magdaléna Jurkemíková zo ŠÚKL.

Ich užívanie môže vážne ohroziť zdravie, dokonca až život pacienta. Často totižto obsahujú prímesy ako tehlový prach, farby na asfalt či jedy na potkany.

Podobné nelegálne predávané lieky sa na Slovensku neobjavili prvýkrát:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy