Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pri návšteve urgentu si pripravte peňaženky. Na Kramároch zaplatíte skôr ako vás vyšetria
Zdielať na

Pri návšteve urgentu si pripravte peňaženky. Na Kramároch zaplatíte skôr ako vás vyšetria

BRATISLAVA / Ak po desiatej hodine večer navštívite urgentný príjem, tak si vezmite peniaze. Poplatok 10 eur si totiž niektoré z nemocníc pýtajú pri príchode bez ohľadu na to, či vás lekár už vyšetril. Tvrdí to jeden z rodičov, ktorý bol so synom na bratislavských Kramároch.

Krátko pred polnocou bolo v Národnom ústave detských chorôb na Kramároch pacientov pomerne dosť. Potom čo vošli do budovy, predložili zdravotný preukaz a vytiahli peňaženku. Zaplatili 10 eur a až následne prešli do čakárne.  Na urgentnom príjme v Univerzitnej nemocnici v Ružinove,  je výber poplatkov iný. "U nás na urgente pacient platí až potom čo ho vyšetrí lekár," vyjadrila sa hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Eva Kliská. 

Prečo teda na detskom urgentnom príjme pýtajú peniaze ešte pred vyšetrením- vopred? "Na urgentnom príjme zaplatia 10 eur. Po vyšetrení dostanú v ambulancii lekára doklad, na základe ktorého sa im, v prípade, že sú oslobodení od úhrady, táto suma ihneď vráti. Tento systém funguje plynule a zároveň eliminuje prípady, kedy pacienti odchádzali po vyšetrení bez zaplatenia úhrady," uviedla hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická. 

Ak si to zhrnieme, dve nemocnice, dva rôzne spôsoby uhrádzania poplatku, ktorý vznikol z dôvodu, aby ľudia urgentné príjmy nezneužívali s ľahkými zdravotnými ťažkosťami. Ten, kto ale oprávnene navštívi urgent, pretože má vážne zdravotné ťažkosti, platiť nemá nič.

Pozrite si reportáž, ako fungujú pohotovosti po novom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy