Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V europarlamente vznikne skupina, ktorá bude kontrolovať eurofondy
Zdielať na

V europarlamente vznikne skupina, ktorá bude kontrolovať eurofondy

ŠTRASBURG / Ak členské krajiny nedokážu garantovať riadne narábanie s eurofondami, musíme zasiahnuť. Tvrdia to europoslanci, ktorí navrhli obmedziť eurofondy krajinám, ktoré to nebudú schopné zabezpečiť. Návrh už prešiel Europarlamentom. Vznikne tak špeciálna skupina, ktorá bude skúmať postupy čerpania fondov v jednotlivých krajinách - teda aj u nás.

V Európskom parlamente sa opäť začína hovoriť o krátení eurofondov. Tentoraz pre krajiny, ktoré nedostatočne bojujú s korupciou “Dodržiavanie pravidiel je to, čo nás spája v Európskej únii a princípy právneho štátu musia platiť naozaj všade,” hovorí europoslanec Ivan Štefanec.  

Okrem korupcie ide aj o zásahy štátu do nezávislosti súdnictva. Voči niektorým krajinám ako napríklad Poľsko, či Maďarsko sú už v súčasnosti vedené konania. “Musím zdôrazniť, že podľa najnovšej správy dvora audítorov, za obdobia rokov 2002 a 2017 sa stratilo viac ako 9 miliárd eur na podvodoch.” uviedol europoslanec Branislav Škripek.

Europoslanci zároveň chcú, aby mal Európsky parlament väčšie slovo v procese rozhodovania o udelení sankcie. Väčšina slovenských europoslancov však hlasovala proti tomuto návrhu. “Bojím sa dvojakého metra v Európskej únii, a preto tento právny akt neviem si predstaviť ako bude uplatniteľný v členských štátoch.” vysvetlila poslankyňa Monika Smolková. Za stopnutie eurofondov v týchto prípadoch hlasovalo takmer 400 poslancov. Proti bolo 158. V súčasnosti sa tak začínajú vytvárať špeciálne komisie, ktoré si prerozdelia krajiny a budú podrobne skúmať čerpanie európskych peňazí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy