Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Poslanci do zastupiteľstva mali rovnaký počet hlasov. O ich osude rozhodla abeceda
Zdielať na

Poslanci do zastupiteľstva mali rovnaký počet hlasov. O ich osude rozhodla abeceda

BUNKOVCE / Komunálne voľby v obci Bunkovce v okrese Sobrance riešil Ústavný súd. Dvaja kandidáti na poslancov tam získali rovnako po 56 hlasov. Keďže boli na hranici zvolenia do obecného zastupiteľstva, museli z tejto dvojice vybrať iba jedného. Miestni to vyriešili veľmi rýchlo, pomocou abecedy.

"Rozhodli podľa abecedy, že on je podľa abecedy skôr, tak mu dali prednosť," vyjadril sa neúspešný kandidát Dušan Lešo. Zákon pamätá aj na takéto situácie. Ak majú dvaja kandidáti na poslancov z rôznych politických strán rovnaký počet hlasov, o víťazovi abeceda nerozhoduje. Neúspešný kandidát, ktorého volebná komisia nesprávne odstavila iba kvôli prvému písmenu v priezvisku sa so sťažnosťou obrátil na ústavný súd. Jeho verdikt je jednoznačný. "Výsledok volieb týkajúci sa z časti zvolenia Miroslava Banoma  za poslanca obecného zastupiteľstva v obci Bunkovce, sa ruší," uviedol Michal Kaliňák,  hovorca Združenia miest a obcí Slovenska. 

Rozhodnutím súdu končí medzi obyvateľmi dediny obdobie diskusií a polemík kto ich má ako poslanec zastupovať. V Bunkovciach sa musia pripraviť na žrebovacie finále. V prípade výhry doterajšieho poslanca sa nič nezmení. Ak ale uspeje sťažovateľ, dôjde k výmene na pozícii člena obecného zastupiteľstva. 

Voľby starostu si ale musia zopakovať aj v obci Svinia. Pozrite si reportáž, prečo tak musia urobiť: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy