Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V centre pre deti a rodiny akútne potrebujú psychológov. Pre tých to ale nie je atraktívna oblasť
Zdielať na

V centre pre deti a rodiny akútne potrebujú psychológov. Pre tých to ale nie je atraktívna oblasť

MEDZILABORCE / V centre pre deti a rodiny v Medzilaborciach súrne potrebujú troch psychológov. Hoci už vyhlásili výberové konanie, stále sa nikto neprihlásil. Rezort práce sociálnych vecí a rodiny priznáva, že psychológovia pre deti chýbajú aj v iných regiónoch.

"Prax ukazuje, že centrá majú s obsadzovaním týchto pracovných pozícií problémy. Nastávajú prípady, kedy sa na vyhlásené výberové konanie nikto neprihlási a treba ho opakovať," uviedla hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jana Lukáčová. Často sa stáva aj to, že kandidáti úspešne absolvujú výberové konanie, sú prijatí do pracovného pomeru, no nakoniec na miesto nenastúpia.

"Ideálne by bolo, keby mal prax, keby mal skúsenosti, ale my sem v takej situácii, že pre nás je dobrý psychológ aj čerstvý absolvent. Spoločnými silami z neho dokážeme vypracovať psychológa na úrovni," povedal riaditeľ centra pre deti a rodiny v Medzilaborciach Vladislav Fejo.

"Na základe predbežných údajov ukončilo v roku 2018 štúdium v odboroch psychológia takmer 820 absolventov," povedala Katarína Hamerlová z odboru komunikácie ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Podľa slov riaditeľa centra pre deti a rodiny v Medzilaborciach si vzdelaní mladí ľudia nespájajú svoju budúcnosť s týmto regiónom. Nemajú sa tam totiž kde uplatniť. "Situácia nie je ľahká a ani nebude ľahká, pretože tie Medzilaborce sú veľmi excentricky postavené oproti ekonomickým centrám," uviedol primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský.

Odborníci zo zahraničia by podľa riaditeľa boli krajnou možnosťou. "Určite by to bolo lákadlo pre odborníkov z Ukrajiny, len mám obavu z jazykovej bariéry a našich predpisov v rámci zamestnávania odborných zamestnancov," povedal riaditeľ Centra pre deti a rodiny v Medzilaborciach Vladislav Fejo.

Súčasťou tohto centra je aj zariadenie pre maloletých bez sprievodu. Rozhovor so psychológom je pre tieto deti s ťažkými životnými príbehmi obrovským prínosom. Akútne potrebujú troch. "Aj napriek tomu, že sme vyhlásili výberové konanie, tak sa nám neprihlásil žiaden uchádzač. Teraz ho opakujeme," dodal Fejo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy