Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Starostka je obžalovaná zo sprenevery obecných peňazí
Zdielať na

Starostka je obžalovaná zo sprenevery obecných peňazí

LUKAČOVCE / Kým sa jeden proces v prípade sprenevery skončí, vystrieda ho ďalší, obzvlášť závažný zločin. Bývalá starostka jednej z obcí v humenskom okrese od prokurátora dostala dokopy tri obžaloby. Najzávažnejší skutok hovorí o tom, že z obecných peňazí splácala svoje úvery a pôžičky. Peniaze mali podľa prokurátora končiť aj na účtoch jej príbuzných.

Žena sa mala skutku dopustiť v čase, keď sedela na starostovskej stoličke v obci Lukačovce. Jeden odsudzujúci rozsudok si už vypočula. Krajský súd v Prešove ju právoplatne uznal vinnou z prečinu nezaplatenia dane a poistného. Dostala dvojročnú podmienku. Na súde však stále nie je ukončený prípad obžaloby vo veci sprenevery.

"Obecný úrad platil splátky, aj kvôli tomu mi to bolo podozrivé, že nevidím žiadny telefón, žiadny tablet a splácaj aj telefón, aj tablet," hovorí Martin Meričko, starosta obce Lukačovce.

Vypovedal znalec a k ukončeniu kauzy už veľa nechýba. Ostáva prečítanie listinných dôkazov. To sa však bez súhlasu obžalovanej nepôjde. A tá na pojednávanie neprišla. Ospravedlnila sa, že je v zahraničí. Súd konanie odročil.

"Účasť na hlavnom pojednávaní v tejto fáze súdneho pojednávania je potrebná kvôli súhlasu na prečítanie listinných dôkazov založených v spise," vysvetľuje Ivana Petrufová, hovorkyňa súdov v prešovskom kraji.

Jedna sprenevera na súde však zrejme vystrieda ďalšiu. Prokurátor ženu obžaloval zo obzvlášť závažného zločinu. Termín pojednávania v tejto kauze zatiaľ vytýčený nie je. Podľa krajského policajného vyšetrovania sa žena mala dopustiť sprenevery obecných peňazí, a to až vo výške 300 tisíc eur.

Obžalovaná nám povedala, že s novinármi nechce mať nič spoločné. Podľa prokurátora z účtu obce ako starostka uhrádzala rôzne svoje náklady či pôžičky a peniaze posielala aj na účty svojich príbuzných. Tisíce eur skončili na kontách, ktoré s činnosťou obce nemali žiadny súvis. Neprišiel na to ani kontrolór. Problémy sa ukázali po zmene na starostovskom poste. Prokurátor Okresnej prokuratúry v Humennom dodáva: "Dokladovala do účtovníctva obce falošné audítorske správy."

Exstarostke v prípade dokázania viny hrozí až 15-ročné väzenie.

Ani na Slovensku nejde o prvý prípad sprenevery obecných peňazí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy