Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ďalší Slováci získali ocenenie Spravodliví medzi národmi
Zdielať na

Ďalší Slováci získali ocenenie Spravodliví medzi národmi

BRATISLAVA / Aj Slovensko má svojich hrdinov. Odvážnych jednotlivcov, ktorí sa postavili proti zlu a pomáhali tým, ktorí to najviac potrebovali. Izrael v týchto dňoch ocenil najvyšším štátnym vyznamenaním ďalších pätnásť Slovákov za záchranu ľudských životov období holokaustu.

Riskovali vlastný život, aby pomohli iným. Veľakrát to boli ženy a matky, ako Štefánia Pellerová, ktorá vo svojom dome v Spišskej Novej Vsi ukrývala dve židovské dievčatá. 

"Šľachetný čin, že takéto niečo spravila a preukázala súhlas so svojim svedomím a nepodľahla tomu davovému psychickému nátlaku," povedala zachránená Denisa Nikodémová. 

Obrovskú odvahu a ľudskosť preukázala aj Anna Chladná. V Motyčkách Po povstaní zachránila malú Eriku, tá aj s rodinou ušla pred deportáciami do hôr. 

Jedna z najfascinujúcejších záchranných akcií sa odohrala v Nitre. Deväťročný Rudolf Scheibenreif tam zachránil iba štvorročné dievčatko tým, že ju previezol na fúriku.

"Približne štyri kilometre tlačil fúrik cez celé mesto až domov, kde bývali. Došlo k razii, prišli Nemci. Otec schoval Evu do kufra a potom ju schoval do skrine. Eva tam bola schovaná po celý čas," opisuje situáciu syn oceneného Spravodlivého medzi národmi, Herbert Scheibenreif.

Medzi ocenenými bola aj príbuzná záchrancu, ktorý v Čadci poskytol útočisko dvom najznámejším utečencom z Osvienčimu. Títo muži ako prví informovali svet o zverstvách, ktoré sa diali vo nacistickom koncentračnom tábore. Okrem týchto pribudli do zoznamu Spravodlivých aj ďalší Slováci, ktorí v ťažkých časoch zachránili ohrozených Židov.

Pozrite si príbehy ocenených Spravodlivých medzi národmi z minulého roku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy