Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vyhrážky smrťou a vulgárne nadávky sú na internete bežné, politici chcú väčšiu ochranu pre seba
Zdielať na

Vyhrážky smrťou a vulgárne nadávky sú na internete bežné, politici chcú väčšiu ochranu pre seba

BRATISLAVA / Kým diskusie na internete prekypujú nadávkami, vyhrážkami a vulgarizmami, politici pre seba žiadajú väčšiu ochranu. Smer dodržal sľub z posledného snemu a jeho poslanci už do parlamentu doručili návrh zákona, ktorý chce politikom vrátiť právo na odpoveď. Argumentujú pritom aj voličmi. Novinári varujú, že je to krok k neslobode.

Trvalo to len pár týždňov a zámery Roberta Fica už jeho poslanci pretavili do podoby návrhu zákona. Žiadajú späť to, čo zrušila vláda Ivety Radičovej a síce právo na odpoveď pre politických funkcionárov a šéfov strán. Predseda Smeru Robert Fico o tom začal hovoriť práve na sklonku roka, v ktorom na povrch vyplávali viaceré závažné kauzy siahajúce k jeho strane:

Dušan Jarjabek hovorí: "Nejde o nič iné, iba o to, aby politici mali tie isté možnosti vyjadrenia, ako akýkoľvek iný občan. V tejto chvíli akoby ten politik nemal právo zastupovať voličov v rámci názoru, ktorý potrebuje prezentovať do printových médií."

Bol to práve Smer a jeho niekdajší minister kultúry Marek Maďarič, kto právo na odpoveď zaviedol v roku 2008. Denníky vtedy na protest vyšli s bielou titulnou stranou. História sa teraz môže zopakovať, zmeny pripúšťa aj Most Híd: "Náhubkový zákon určite nie, ale sám mám takú skúsenosť, že by som bol za právo na odpoveď," hovorí predseda strany Béla Bugár.

Právo na odpoveď tak, ako ho predkladajú poslanci za Smer pritom nerieši to, či novinár klame alebo zavádza, stačí ak sa informácie dotknú cti a dobrého mena politika.

"Štandardne v zahraničí sa právo na odpoveď a opravu týka len prípadov, keď novinár alebo médium urobí chybu, tuto to chýba," ozrejmuje Pavol Múdry z Medzinárodného tlačového inštitútu.  

A Andrej Danko chce zájsť ešte ďalej. Po hovorcovi odkázal svoju predstavu: "Slovensko žiaľ dospelo do takého stavu, že taký zákon je nevyhnutný a týkať by sa mal aj komentárov a glos," hovorí Tomáš Kostelník.

Komentátor Arpád Soltész to vidí takto: "Andrej Danko sympatizuje s Viktorom Orbánom a toto môže byť prvý krok k tomu, aby sa médiám zatvorili ústa.

Pavol Múdry dodáva: "V čase po vražde Jána Kuciaka, keď vychádzajú na povrch veci, je to absolútne nepriateľné.

Návrh na svoju ochranu by poslanci mali predložiť na najbližšej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne už o necelé dva týždne. ak si ho odhlasujú, platiť bude od mája. 

Proti rôznym zákonom, ktoré okliešťujú slobodu slova a prejavu opakovane demonštrovali a demonštrujú aj v susednom Maďarsku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy