Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Právny systém pojem plagiát síce nepozná, napriek tomu ho právnici používajú
Zdielať na

Právny systém pojem plagiát síce nepozná, napriek tomu ho právnici používajú

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Komisia, ktorá skúmala plagiátorstvo rigoróznej práce Andreja Danka, sa vo svojom vyhlásení koncom minulého týždňa vyhla pojmu plagiát. Vraj preto, že náš právny systém tento pojem nepozná. Andrej Danko to použil ako argument, že neporušil zákon a platné predpisy. Súdne rozhodnutia alebo žaloby však pojem plagiát či plagiátorstvo používajú. Ako je to teda naozaj s pojmom plagiát? Na to sme sa opýtali právnych odborníkov.

Náš právny systém pojem plagiát a plagiátorstvo nepozná, no právnici, advokáti a sudcovia ho používajú aj vo svojich rozsudkoch. "Na Slovensku dokážeme nájsť súdne rozhodnutia, kde sa pojem plagiát používa," priznáva advokát Milan Ficek. 

​Ako príklad môžme uviesť dva prípady vydané krajskými súdmi. V prvom išlo o vysokopostaveného funkcionára univerzity, ktorý sa okrem iného dopustil plagiátorstva. V druhom o študentku, ktorú očistil z podozrenia z plagiátorstva.

Čo hovorí právo?

Komisia, ktorá skúmala podozrenie z plagiátorstva v prípade Andreja Danka, sa však tomuto pojmu vyhla. Dôvodom je, že tento termín nemá jasnú definíciu. V právnom systéme sa vraj nepoužíva. "Tento pojem slovenský právny systém naozaj nepozná, nenájdeme ho nikde v zákonnom ustanovení," pokračuje Ficek. 

Chabá výhovorka 

Čoho sa chytil Andrej Danko ako argumentu. "Moje rigorózne konanie prebehlo v súlade s platnými predpismi a nebol porušený zákon. V celom texte nie je ani raz zmienené slovo plagiát." Podľa advokáta Mareka Benedika je to ale veľmi chabá výhovorka. "Zo záverov komisie jednoznačne vyplýva, že drvivú väčšinu práce opísal, neboli splnené pravidlá citácie a použitia cudzích autorských diel, takže podľa môjho názoru túto prácu kľudne môžeme označiť za plagiát." 

Plagiát je vždy len plagiát 

Aj keď sa v záverečnom vyhlásení komisie pojem plagiát nepoužíva, v skutočnosti o plagiát ide. "Pokiaľ nebol použitý pojem plagiát, neznamená to, že nešlo o plagiát, ale to slovo synonymicky znamená kópiu," vysvetľuje Ficek. "Som sklamaný, že sa tvárime, že plagiátorstvo nemôžeme pomenovať," priznáva pedagóg Filozofickej fakulty UMB, Roman Ličko. 

Navyše, oficiálny názov komisie znie: Účelová komisia Akademického senátu Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici na preskúmanie podozrení na plagiátorstvo rigoróznych prác na UMB.

Podľa advokáta, je možné kauzu riešiť tromi cestami. Či šlo o trestný čin treba dokázať. Druhou možnosťou sú autori diel, ktorých časti boli použité, že by podali žalobu. Treťou možnosťou je odobranie samotného titulu. "Na základe plagiátorstva titul odňať nemožno. Právny poriadok to nepripúšťa," dodal ale na záver Benedik. 

Pozrite si reportáž o zisteniach komisie a vyjadrení Andreja Danka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy