Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Počet pracovných miest začína klesať, napriek tomu je práce stále dosť
Zdielať na

Počet pracovných miest začína klesať, napriek tomu je práce stále dosť

BRATISLAVA / Rastúca ekonomika, vyššie platy a príchod nových investorov spôsobili v uplynulých rokoch na našom pracovnom trhu značný prievan. Nezamestnaných stále ubúda a šanca nájsť si slušnú robotu je naďalej pomerne veľká. Počet pracovných miest ale napriek tomu začína ubúdať.

Spočiatku to vyzeralo tak, že minulý rok bude z pohľadu ponuky pracovných miest rekordný, lenže napokon sa tak nestalo. Po dlhom čase ponuka zamestnávateľov nerástla. V porovnaní s rokom 2017 sa v ponuke najväčšej pracovnej agentúry objavilo o vyše tisíc pracovných miest menej. Dôvodom bola väčšia zdržanlivosť zamestnávateľov, ktorí týmto spôsobom reagovali na povinnosť zverejňovať platy v ponukách. "Zamestnávatelia často čakali na to, ako bude zverejňovať ponuky konkurencia a tiež museli zistiť, ako reagujú uchádzači na tie zverejňované platy. Často sme sa stretávali s tým, že zverejnili príliš nízke číslo a následne ho zvyšovali," povedala hovorkyňa portálu Profesia.sk Nikola Richterová.

Najväčší záujem o nových zamestnancov bol najmä v oblasti obchodu, výroby a dopravy, špedície a logistiky. Nedostatok pracovných ponúk, napriek zjavnému spomaleniu ale na teraz nehrozí.

Len prednedávnom oznámil minister financií Peter Kažimír spolu s premiérom Petrom Pellegrinim, že ekonomike sa darí, no na druhej strane priznali, že sa Slovákom darí aj zadlžovať sa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy