Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sneženie na území Slovenska nekončí. Teploty sa ale zmenia
Zdielať na

Sneženie na území Slovenska nekončí. Teploty sa ale zmenia

BRATISLAVA / Na západe krajiny postupne pribúda sneh a inak to nie je ani na severe, kde od stredy napadli desiatky centimetrov snehu. Počasie na západe ale začína ovplyvňovať teplý front frontálneho rozhrania, ktorý od severozápadu bude prechádzať naším územím. Stále bude veterno, a tak sa budú aj naďalej vytvárať snehové jazyky a na severe aj snehové záveje. 

Teplý vzduch prúdiaci k nám za teplým frontom prinesie na juhozápad oteplenie. Prejaví sa zmenou skupenstva zrážok zo sneženia na dážď so snehom, alebo aj čistý dážď do výšky asi 400-500 m. Zrážky môžu lokálne aj namŕzať. Oblakov bude stále veľa a aj sneženie sa bude vyskytovať na viacerých miestach. Denná teplota dosiahne -4 až 0°C, na juhu západného Slovenska bude teplota do 4°C.
V nedeľu sa k nám vráti prúdenie studeného vzduchu od severozápadu. "Naďalej bude snežiť, na juhozápade spočiatku aj pršať. Do rána sa ochladí na -1 až -8°C, cez deň sa zohreje vzduch na -6 na severe, na juhu bude do 2°C," vyjadrila sa meteorologička Miriam Jarošová. Vietor bude pretrvávať aj na záver víkendu a vytvárať sa budú takisto aj snehové záveje a jazyky. 
Na začiatku budúceho týždňa ubudne oblačnosti a aj budú menej výdatné snehové zrážky. Do rána viac prituhne, od -5 do -12, v dolinách až do -18°C. Cez deň pri slnečnejšej oblohe bude od -7 do -3, na juhu západného Slovenska od -3 do 1°C. Vietor postupne zoslabne. 
"Na horách je snehu dostatok, prevládajú veľmi dobré lyžiarske podmienky, ale v dôsledku nepriaznivých poveternostných podmienok, silného vetra a silného sneženia, sa zhoršila lavínová situácia. Neberte na ľahkú váhu upozornenia horskej služby," upozornila meteorologička Miriam. 

Pozrite sa ako to vyzeralo v piatok v Tatrách. Lavína zachytila aj obľúbenú vysokohorskú chatu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy