Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Od januára porastú platy aj väzňom. Nie všetko im ale ide do peňaženky
Zdielať na

Od januára porastú platy aj väzňom. Nie všetko im ale ide do peňaženky

BRATISLAVA / Od januára porastú platy tisíckam zamestnancov vo verejnom a štátnom sektore. Od učiteľov, cez hasičov, záchranárov až po pomocný personál. A nielen oni si prilepšia. Viac dostanú aj obvinení a odsúdení väzni, ktorí počas pobytu za mrežami pracujú.

Priemerná odmena pre pracujúcich obvinených a odsúdených za minulý rok bola ani nie 130 eur. V roku 2018 bola priemerná mesačná odmena väznených osôb 128,37 eur. Z tejto pracovnej odmeny sa odsúdeným zrazia odvody do sociálnej poisťovne i do zdravotných poisťovní. "Ide o valorizáciu, ktorá nastupuje každý rok. Vzhľadom na to, že sa hýbu platy je valorizácia plánovaná," uvádza sa v stanovisku ministra spravodlivosti Gábor Gál. 

Za tento rok bola vo väzniciach takmer 70 percentná zamestnanosť z počtu tých, ktorí popri výkone trestu pracovať môžu. "V minulom roku bolo zaznamenaných len 10 prípadov odmietnutia práce odsúdenými," uviedla Katarína Nováková z riaditeľstva Zväzu väzenskej a justičnej stráže. 

Druh práce sa líši od trestu a od stupňa stráženia väzňa. Niektorí chodia do práce mimo väznice, iní pracujú vo vnútri. Napriek tomu, že odsúdení pracujú, neznamená to, že im všetky peniaze ostávajú v peňaženke. Zaplatia nimi svoj pobyt vo väzení alebo dlhy. Niektorým ostane aj na nákup vo väzenskom bufete. Mnohí z nich vyrábajú plastové okná, palety či nábytok.  

Celkové náklady na odmeny pre odsúdených dosiahnu výšku necelých 800 000 eur.

Vianoce oslavovali aj odsúdení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy