Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Polnočná omša, na ktorej vymrznete, ale srdce sa vám roztopí. Veriaci kráčali na pútnickú horu Zvir
Zdielať na

Polnočná omša, na ktorej vymrznete, ale srdce sa vám roztopí. Veriaci kráčali na pútnickú horu Zvir

LITMANOVÁ / Polnočné omše sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. V Litmanovej je to dokonca dedinská pýcha. Veriaci sa modlia pod holým nebom. No ešte začiatkom týždňa si na Litmanovskej hore Zvir, ktorá je široko ďaleko povestná svojim chladným počasím mysleli, že na zasnežené Vianoce a bielu polnočnú omšu môžu zabudnúť. Všetko ale nakoniec dopadlo presne tak, ako si predstavovali. Modlitby tam aj tento rok odriekali pod dekou.

Cesta na litmanovskú horu bola hodinu pred začiatkom liturgie zasypaná snehom. Nebyť šikovných cestárov, veriaci by sa tam zrejme autom vôbec nedostali. 

​Polnočná liturgia na hore Zvir je špecifická tým, že si na ňu k modlitebným knižkám musia veriaci pribaliť ešte aj deky a veľmi teplé oblečenie. Omša sa totiž odohráva pod holým nebom. Žiadne vyhrievané lavice, v drsných lesných podmienkach je to o niečom inom. Lopaty sa chopili nielen veriaci, ale dokonca i niektorí kňazi.

Veriaci sú na zimu pripravení a nenadávajú. Poniektorí nevynechali ani jednu polnočnú omšu v tomto litmanovskom lese, nech už bolo akékoľvek počasie. "Je to krásne," hovoria veriaci. 

Duchovní, ktorí na hore slúžia liturgiu dlhé roky, pre TV JOJ povedali, že neexistuje počasie, ktoré by im zabránilo vychutnať si polnoc v prírode. Nakoniec, to všetko nie je o zime, vetre či mrazoch. Ale o viere. 

V inom kúte Slovenska sa zas po polnočnej omši kňaz prezliekol do kroja a prekvapil tak veriacich svojej farnosti. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy