Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Deň, kedy sa narodila žena, ktorú nikdy nezlomili
Zdielať na

Deň, kedy sa narodila žena, ktorú nikdy nezlomili

Zdroj: Facebook/Milada Horáková

BRATISLAVA / Pred 117 rokmi sa narodila Milada Horáková. Žena, ktorá sa pre svoj postoj stala symbolom obetí totalitného režimu 50. rokov v Československu.

Milada Horáková sa narodila 25. decembra 1901 v pražských Vinohradech. Právnička a politička bola najznámejšou obeťou procesov, ktoré po prevzatí moci v roku 1948 nastolili komunisti. Napriek tomu, že ju mučili, k svojej "zrade" voči ľudu sa nepriznala.

Bola jedinou popravenou ženou. Príkaz na jej smrť podpísal vtedajší prezident a hlavný predstaviteľ komunistickej moci Klement Gottwald. Monsterproces s Horákovou sa odohrával za aktívnej účasti predstaviteľov Sovietskeho zväzu a nezastavil ho ani protest svetových osobností na čele s Albertom Einsteinom, či Winstonom Churchillom.

V záverečnej reči žiadala, aby režim netrestal ľudí, s ktorými sa poznala. "Mám len jednú prosbu, aby boli mierne a s najväčšou blahosklonnosťou posudzovaní tí, ktorých trestná činnosť, pokiaľ bude zistená, pokiaľ budú stáť pred vami, aby sa mohla akokoľvek odvodzovať, či už priamo alebo len mravným pôsobením, odo mňa. Pokiaľ ide o mňa, verím v spravodlivosť," povedala na záver reči vo vopred rozhodnutom procese. S tým, že národ miluje a odchádza bez nenávisti. Miladu Horákovú obesili 27. júna 1950 vo väznici na Pankráci.

Pozrite si záverečnú reč Milady Horákovej pred súdom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy