Polojasno
21°
Bratislava
Pápež František vyzval k spolunažívaniu národov, kultúr a náboženstiev
Zdielať na

Pápež František vyzval k spolunažívaniu národov, kultúr a náboženstiev

RÍM / Pamätajte na chudobných, straste sa materializmu a uvažujte o duchovnom rozmere života, vyzval pápež František v utorok kresťanov v tradičnom posolstve počas vianočnej omše.

"Ľudia sa stali chamtivými a nenásytnými. Zhromažďovanie a vlastnenie vecí sa pre mnohých zdá byť zmyslom života," povedal pápež František v chráme sv. Petra v Ríme. 

​Vianočný príbeh nám pripomína, že v živote nie je podstatný majetok, chtíč, alebo nadbytok, ale láska, láska k blížnym a jednoduchosť, pokračuje pápež. V časoch, kedy sa mnohí obdarúvajú drahými darčekmi a prejedajú sa, apeloval, že skôr ako hromadiť veci, by sa ľudia mali odhodlať deliť sa o ne a dávať ich. 

 Jednoduchosť, ku ktorej 82-ročný pápež z Argentíny v očiach mnohých vyzýva aj sám zosobňuje. Vzdal sa mnohých privilégií, do Vatikánu opakovane pozýva bezdomovcov a utečencov, ktorým venoval aj vianočné kázanie pred rokom, stretáva sa tiež s väzňami. 

V utorok v posolstve Mestu a svetu (Urbi et orbi), ktorý pápeži tradične prednášajú na vianoce a veľkú noc z balkóna baziliky, vyzval k dialógu medzi Palestínou a Izraelom a k ukončeniu vojen v Sýrii, Jemene či v Afrike. Zdôraznil dôležitosť spolunažívania národov, kultúr a náboženstiev. Ľudí po celom svete vyzval, aby rozmanitosť vnímali ako zdroj obohatenia, nie nebezpečenstva. 

Pozrite si archívnu reportáž z osláv 82 narodenín pápeža Františka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy