Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na bratislavskom letisku nemáme plošinu. Vozíčkarov vynášajú hasiči
Zdielať na

Na bratislavskom letisku nemáme plošinu. Vozíčkarov vynášajú hasiči

BRATISLAVA / Predstavte si, že ste vozíčkar. Čaká vás cesta lietadlom, no dostať sa do neho sa dá len prostredníctvom schodov. Na letisku však pre vás nemajú vysokozdvižnú plošinu ani žiadny prechodový tunel. Namiesto toho vás do neho jednoducho vynesú po prudkých schodoch dvaja hasiči. Takáto je skúsenosť viacerých vozíčkarov, ktorí cestovali z bratislavského letiska. Všetci sa zhodli, že v tomto sme oproti iným krajinám zaspali dobu.

Na bratislavskom letisku funguje asistenčná služba pre hendikepovaných ľudí. Asistenti pomáhajú od príchodu na letisko až po odchod do lietadla. Tu však dojem kazí práve spôsob, akým ťažko pohyblivým ľuďom umožnia dostať sa do lietadla.

"Buď využijú schodolez alebo sú fyzicky prepravení," uviedla hovorkyňa letiska M.R.Štefánika Veronika Ševčíková.  Schodolez či špeciálnu stoličku využije na bratislavskom letisku približne 2 000 ľudí za rok.

Ani jedna z týchto možností však nie je úplne najšťastnejšia. Schodolez je síce komfortný, no dostať sa na ňom do lietadla trvá približne 7 minút. "V prípade, že máme niekoľko imobilných cestujúcich nemôžeme my tento proces nejakým spôsobom spomaliť, keďže by obmedzil alebo by mohol zabezpečiť meškanie lietadla," vysvetľuje Ševčíková.

Navyše pri zlom počasí sa ani používať nesmie. "Celý proces prebieha tak, že dvaja hasiči prídu a položia ju na malú stoličku. Dvihnú ju na rukách a tak ju zdvihnú do lietadla hore schodmi. Moja mama, ktorá je v pokročilom veku, je ťažko pohyblivá osoba, dosť ťažko znáša asistenčné služby bratislavského letiska, ktoré si myslím sú neprimerané jej stavu," opisuje sťažovateľka Vitka Valášková. 

Predsedníčka zväzu zdravotne ťažko postihnutých precestovala už skoro celú Európu, s niečim takýmto sa stretla iba u nás. "Ma to zaráža, že v dnešnej dobe stále tá Bratislava ako keby bola na chvoste," povedal predsedníčka zväzu zdravotne ťažko postihnutých Monika Vráblová. 

Táto situácia by sa však na Letisku M.R. Štefánika mala zlepšiť a to už o niekoľko mesiacov. " Približne v letných mesiacoch roka 2019 predpokladáme, že by sme mohli mať k dispozícii už aj nástupnú plošinu, ktorou sa cestujúci pohodlne dopraví až do samotného lietadla," dodáva hovorkyňa letiska. 

Naša vláda chce prenajať bratislavské letisko. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy