Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kontrola pokladničných bločkov priniesla státisícové pokuty
Zdielať na

Kontrola pokladničných bločkov priniesla státisícové pokuty

BRATISLAVA / Finančná správa pravidelne kontroluje dodržiavanie zákona o elektronických registračných pokladniciach. Ani tento rok sa kontroly neobišli bez mastných pokút, ktoré sa vyšplhali až na státisíce eur. Kontrolóri tak chcú chrániť kupujúcich pred konaním niektorých nepoctivých predajcov.

Finančná správa počas decembra zintenzívnila kontroly elektronických registračných pokladníc, a to najmä v súvislosti s vianočnými trhmi. "Čo sa týka Bratislavy, sme kontrolovali prevádzky už vo viac ako 60 prípadoch. Udelili sme pokuty takmer vo výške sedem tisíc eur," uviedla hovorkyňa Finančnej správy SR, Ivana Skokanová. 

Potvrdili to aj predajcovia na trhoch. "Chodia, už tu boli myslím dvakrát počas vianočných trhov." Otestovala ich aj skrytá kamera TV JOJ. Predajcovia poctivo dávali doklad o nákupe. 

Medzi najčastejšie pokuty patrilo neoznačenie prevádzky pokladničným blokom alebo nevydanie samotného pokladničného dokladu. "Udelili sme aj niekoľko pokút vo výške 10 000 €, kedy išlo naozaj aj o manipuláciu s fiškálnym modulom," informuje Skokanová. 

Celková suma uložených pokút na celom území Slovenska predstavuje takmer jeden milión eur. Najčastejšie však udeľovali pracovníci finančnej správy pokuty vo výške 330 €. Fungovanie elektronických registračných pokladníc sa ale bude od budúceho roka meniť. "Akákoľvek prevádzka už bude musieť byť od júla pripojená online na finančnú správu. Zároveň to uľahčí prácu podnikateľom, nakoľko ušetria na rôznych servisných poplatkoch," vysvetlila Skokanová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy