Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kontrola potravín na vianočných trhoch. Viaceré stánky s občerstvením pochybili
Zdielať na

Kontrola potravín na vianočných trhoch. Viaceré stánky s občerstvením pochybili

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Regionálny úrad verejného zdravotníctva vykonal v Bratislave na vianočných trhoch kontrolu potravín. Až v šiestich stánkoch zistili nedostatky. Chýbali označenia potravín, no našli sa aj potraviny, ktoré boli po dátume spotreby.

Celkovo bolo vykonaných 46 kontrol v 42 zariadeniach stánkového a ambulantného predaja, pričom v šiestich zariadeniach boli zistené nedostatky. Hlavnými nedostatkami bola príprava občerstvenia zo surovín, ktoré boli po dátume spotreby. Hygienici taktiež zistili, že chýbajú označenia potravín, nevyhovovala ani manipulácia so surovinami. Nedostatky boli aj v osobnej hygiene zamestnancov pri manipulácii s potravinami, informoval o tom portál aktuality.sk. 

Kontroly boli vykonané v období od 23. novembra do 17. decembra. Kontrolovala sa aj príprava, manipulácia a podávanie potravín, pokrmov a nápojov, prevádzková hygiena. Inšpektori sa zamerali aj na dodržiavanie zásad pri skladovaní potravín, pokrmov a nápojov, kontrolu dokladov odbornej a zdravotnej spôsobilosti a odber vzoriek na laboratórnu analýzu. "Uložených bolo šesť blokových pokút v celkovej sume 1 100 eur a uložené boli tri opatrenia na mieste, ktorými nariadili zlikvidovanie potravín, surovín po dátume spotreby a neznámeho pôvodu," informoval regionálny hygienik Otakar Fitz.

Pri kontrolách bolo odobratých šesť vzoriek pokrmov - plnené lokše, cigánske pečienky, na laboratórnu mikrobiologickú analýzu. Všetky vzorky boli vyhovujúce. Nedostatky pri likvidácii biologického odpadu vrátane prepálených tukov a olejov neboli zistené.

Pred niekoľkými dňami došlo k rozsiahlemu požiaru na vianočných trhoch v Bratislave. Pozrite sa, čo sa stalo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy