Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vieme, aké počasie bude na Vianoce. Dočkáme sa snehu?
Zdielať na

Vieme, aké počasie bude na Vianoce. Dočkáme sa snehu?

BRATISLAVA / Streda priniesla zaujímavé počasie na naše územie. Tam, kde svietilo slnko, sme sa dostali až do 3°C , ale na miestach, kde vydržala nízka oblačnosť, sa zakonzervovala nízka teplota. k takýmto lokalitám patril napríklad Lučenec, ten mal celodenný mráz, pričom najvyššia teplota bola takmer -7°C. To aj na Chopku bolo teplejšie.

Boli sme pod vplyvom oblasti vysokého tlaku vzduchu, ale situácia sa bude meniť. Vysoký tlak vystrieda brázda nízkeho tlaku vzduchu od severozápadu. S ňou spojený oklúzny systém postúpi v priebehu štvrtkového dňa od západu k nám a prinesie zrážky.

"Noc bude oblačná až zamračená, ojedinele sa vytvorí hmla. Do rána poklesne teplota na -1 až -7°C, pri zmenšenej oblačnosti bude chladnejšie, od -7 do -13°C. Cez deň sa od západu rozsneží na mnohých miestach, ale k večeru na západe sa bude sneh meniť na zrážky tekuté, ktoré môžu namŕzať. Denná teplota zajtra dosiahne od -4 do +3°C," povedal meterologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Mínusové teploty sú pravdepodobné na miestach s nízkymi rannými teplotami, ktoré sa zahalia do oblačnosti. Prúdenie od západu bude silnieť a prinesie nám oteplenie. Okolo Vianoc pozorujeme na našom území vianočné oteplenie, ktoré vzniká v dôsledku nerovnomerného vychladzovania sa zemského povrchu a oceánu. Vzduch nad oceánom je na začiatku zimy teplý a tak pri svojom prenikaní k nám otepľuje vzduch a prináša zmenu v teplote a skupenstve zrážok. Takýto charakter počasia nám čaká aj tento rok.

"V piatok bude prevládať zamračená obloha a slabé sneženie, postupne v nižších polohách aj dážď so snehom, alebo dážď. Do piatkového rána poklesne teplota pod nulu iba symbolicky. Cez deň dosiahne maximum teploty hodnoty od -3 do 2°C, ale na juhozápade, Kysuciach a aj na Orave bude teplejšie, až do 6°C. Bude silno fúkať, na horách pozor na silný až búrlivý vietor," dodáva Jarošová. 

Sobota a nedeľa prinesú ďalšie oteplenie, resp. oteplenie bude pokračovať aj na východ krajiny. Od západu sa bude dvíhať hranica sneženie až na asi 700 m. Denná teplota dosiahne od 2 do 7°C, ale na západe bude od 7 až do 11-12°C a bude silno veterno. 

Štedrý deň prinesie opäť zamračenú oblohu a dážď, sneh až od asi 800 m. Denné teplota od 2 °C na severovýchode po 10°C na juhozápade. Utorok a streda budú pokračovať v upršanom počasí, sneženie opäť od výšky asi 700-800 m a teplota nad nulou, od 2 do 10°C. Aj keď Vianoce v nížinách budú klasicky blatové, na horách biela nádielka vyzerá nádejne. Mohlo by pripadnúť od 10 do 20 cm snehu a s tým snehom, čo tam už teraz je, môže priniesť oddych, lyžovačku a príjemné zážitky pre všetkých, ktorí tam vtedy budú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy