Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Košickí stredoškoláci vyvolali rozruch. S transparentmi prišli protestovať na zastupiteľstvo
Zdielať na

Košickí stredoškoláci vyvolali rozruch. S transparentmi prišli protestovať na zastupiteľstvo

KOŠICE / Košickí stredoškoláci sa postarali o rozruch na rokovaní zastupiteľstva košickej župy. Prišli tam protestovať proti spôsobu racionalizácie školstva. Riaditelia škôl hovoria o "riadenom chaose" a znižovaní počtov študentov bez odborných posudkov. Racionalizácia školstva totiž viaceré školy pripravila o možnosť prijať nových žiakov, alebo im dramaticky znížila ich počty.

K rokovacej sále košického samosprávneho kraja prichádzajú autobusmi so žiakmi stredných škôl. Do budovy vchádzajú s transparentmi v rukách a nahnevaní. "Pokúsili sme sa kontaktovať kanceláriu pána Trnku, ale dodnes sme nedostali žiadnu odpoveď," povedala jedna zo študentiek. Zastupiteľstvo košického samosprávneho kraja obsadili stovky nespokojných študentov. Županovi prišli dať rázne najavo, že s jeho rozhodnutím obmedziť alebo rušiť niektoré školy, jednoznačne nesúhlasia. "Či on vôbec pozná profil nášho gymnázia. Či si prečítal školský vzdelávací program," pýta sa Veronika Fedorišinová, učiteľka z Gymnázia Ľudovíta Štúra z Michaloviec. 

​Riaditelia dotknutých škôl nechápu, podľa akého kľúča obmedzovala župa počty novoprijatých žiakov, resp. rušila vyučovacie odbory, ak ich výsledky boli nadpriemerné. "Prepájame sa na zamestnávateľov, na univerzitné prostredie, a toto je úplne cez čiaru. Vôbec sme to nečakali," povedal Peter Ivan, riaditeľ Obchodnej akadémie Polárna v Košiciach. 

"Naša chyba je komunikácia. Zlyhali sme v tomto, za to sa môžem ospravedlniť," oznámil Rastislav Trnka, predseda KSK. Mapríklad na obchodnej akadémii, o ktorej odbory bol veľký záujem, v novom školskom roku nemôžu otvoriť ani jednu triedu. "Znamená to fakticky zánik školy," povedal Peter Ivan. "Hovoria nám o nejakých kritériách hodnotenia stredných škôl, o ktorých my vôbec nevieme," dodala Veronika Fedorišinová.

"Toto je prvý rok, kedy nám ministerstvo školstva stanovilo fixne, akoby kvóty, na jednotlivé odbory," povedal Rastislav Trnka. Pri tejto téme to iskrilo medzi poslancami a županom. "Činnosť úradu, či už odboru školstva alebo vedenia úradu bola v tomto prípade úplne neodborná. Bolo to rozhodnutie od zeleného stola," povedal Ján Jakubov, poslanec KSK. "Najjednoduchšie by bolo, ak by sme všetkým sekli o 20 percent, ale problém je, že máme veľa ekonomicky neefektívnych škôl a tým by sa to nevyriešilo," dodal Rastislav Trnka.

Niektorí riaditelia tvrdia, že rozhodnutie župy odsúdilo ich školy k zániku, ale stále veria, že je možnosť to zmeniť. 

Školu v afganistane podporujú aj tri slovenské rezorty. Dávajú nádej mladým, dokonca aj ženám, aby sa vzdelali:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy