Skoro jasno
15°
Bratislava
Ozbrojené sily zápasia s nedostatkom vojakov. Pomôže zvýšenie platov?
Zdielať na

Ozbrojené sily zápasia s nedostatkom vojakov. Pomôže zvýšenie platov?

BRATISLAVA / Slovenské ozbrojené sily stále zápasia s nedostatkom vojakov. Momentálne ich podľa tabuliek chýba 4 a pol tisíca. Zatiaľ posledná správa predložená vláde hovorila, že počet odchádzajúcich vojakov bol vyšší než počet prichádzajúcich. Preto má toto povolanie zatraktívniť ohlásené zvýšenie platov.

"Potrebujeme zlepšiť atraktívnosť vojenského povolania. Platy profesionálnych vojakov sa v budúcom roku výrazne zvýšia," uviedol Peter Gajdoš, minister obrany Slovenskej republiky. "Ja by som v prvom rade chcel odkázať pánovi ministrovi - dobré ráno, lebo po troch rokoch vo funkcii sa konečne dostal k tomu, aby začal myslieť na vojakov. Potom čo už obstarali techniku," povedal Jaroslav Naď, odborník na bezpečnosť OĽANO. "V podstate sa jedná o totálnu nekoncepčnosť, Najprv nakupujeme techniku a potom sa zamyslíme nad tým, že či vôbec bude niekto, kto tú techniku bude schopný obsluhovať," pridal Juraj Krúpa, bezpečnostný analytik, Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku. 

Minimálny plat profesionálneho vojaka budúci rok dosiahne úroveň priemerného platu v národnom hospodárstve. Doteraz boli profesionálny vojaci oceňovaní iba podľa hodnosti, po novom sa bude zohľadňovať aj funkcia, ktorú vykonávajú. Kritici tvrdia, že zvýšenie platov malo prísť skôr a konceptnejšie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy