Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vianoce v uniforme a ďaleko od blízkych. Slovenskí vojaci slúžia vo viacerých kútoch sveta
Zdielať na

Vianoce v uniforme a ďaleko od blízkych. Slovenskí vojaci slúžia vo viacerých kútoch sveta

SARAJEVO / Väčšine ľudí pri zahraničných vojenských misiách asi napadne Afganistan či Irak. Slovenskí profesionálni vojaci sú ale súčasťou mierových misií vo viacerých kútoch sveta. Náš štáb navštívil Slovenky a Slovákov, ktorí strávia Vianoce a Nový rok v uniforme, ďaleko od svojich blízkych, v Bosne a Hercegovine.

Slovensko je už viac ako 14 rokov súčasťou medzinárodných síl, ktoré dohliadajú na mier v Bosne a Hercegovine. "V misii je celkovo 14 členských štátov Únie a 5 nečlenských a je potrebné to koordinovať," uviedol Peter Gajdoš, minister obrany. 

​Už dlho sa tam našťastie nestrieľa, situácia je ale ďaleko od úplne stabilnej. "Momentálne je stabilná, ale stále krehká, aj po tých 25 rokoch po vojne," inforomoval Štefan Rigas, veliteľ slovenského kontingentu v operácii EUFOR ALTHEA.

Terénne vozidlá za 25 tisíc eur za kus budú slúžiť našim vojakom pri každodennej práci. "Denne vychádza 24 patrol do terénu, monitorujú situáciu, stretnú sa s miestnymi zložkami," objasnil Daniel Zmeko, náčelník generálneho štábu OS SR. Slovenskí vojaci chodia ale na hliadky bez zbraní. "Aktivity pozorujú iba z bezpečnej vzdialenosti tak, aby neboli dôvodom na obvinenie, že sú na jednej či druhej strane," povedal Štefan Rigas.

V misii sa vojaci striedajú po 12-tich mesiacoch. Miestnych obyvateľov opisujú ako veľmi milých a nápomocných. "Sú radi, že sa stretávajú so Slovákmi, i keď si nás občas mýlia so Slovincami, sem tam, aj podľa vlajky, ale veľmi milí ľudia sú tí domáci," opísala situáciu Miroslava Šimončíková, starší dôstojník logistiky. 

Pre viacerých slovenských vojakov to budú prvé sviatky v Bosne, mimo rodinného kruhu. "V prvom rade budeme zabezpečovať plnenie op. úlohy, ale verím tomu, že si nájdeme čas na spoločnú večeru, aj nejaký nealkoholický prípitok, možno si zahráme aj spoločenskú hru," dodal Richard Falát, nadporučík, starší dôstojník pozorovacieho tímu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy