Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Transparentné policajné zásahy. Na uniformách by mali pribudnúť kamery
Zdielať na

Transparentné policajné zásahy. Na uniformách by mali pribudnúť kamery

BRATISLAVA / Denisa Saková chce v novom roku stransparentniť činnosť policajtov. Ide najmä o zásahy voči ľuďom, ktoré boli sporné a nakoniec skončili na súde. Po novom s kamerami na odevoch by takéto situácie zanikli a nebolo by to už len slovo proti slovu. Rezort vnútra vyhlásil verejné obstarávanie v hodnote takmer sto miliónov eur.

"Všetkému by sme predišli keby ministerstvo vnútra počúvali vlastne odborníkov, ktorí dlhodobo hovoria, aby policajti pri takýchto zásahoch, mali pripevnenú na svojom odeve malú kameru," uviedol Peter Pollák, bývalý vládny splnomocnenec pre rómsku komunitu. Na túto novinku sa podľa bývalého vládneho splnomocnenca pre rómske komunity Petra Polláka čaká už 5 rokov. Rezort vnútra by chcel odevné kamery zaviesť do praxe už budúci rok. Ich hlavným cieľom bude monitoring zásahov policajtov, ale aj odhalenie čiernych oviec. Koľko to bude stáť ale ministerstvo ešte nechce prezradiť. "Momentálne zapracováme pripomienky úradu pre verejné obstarávanie, s ktorým sme robili na tejto veci celý rok," informoval Petar Lazarov, hovorca ministerstva vnútra SR. 

​Podľa Petra Poláka by to bol výrazný krok vpred: "Môžme predpokladať, že tí ľudia, ktorí nezvládajú svoje správanie, tak budú tlmiť svoje vášne a emócie. A budú naozaj zasahovať voči ktorémukoľvek človeku v našej krajine zákonným spôsobom." Okrem toho vďaka odevným kamerám by sa mohli správať kultivovanejšie aj kontrolovaní ľudia či páchatelia. "Tieto kamery sú a budú dôležité aj pre policajtov samotných, ktorí sú často kritizovaní, či už za spôsob zákroku alebo aj pre svoju nečinnosť," povedal Petar Lazarov.

Iný pohľad na túto vec má ale šéf policajných odborárov. "Zlepšilo by to situáciu, aj keď musím povedať, že z doterajších skúseností, keď si nadriadení prehrávajú záznamy z inteligentných vozidiel, kde veľmi často dochádza k buzerovaniu podriadených. Tak policajti majú veľkú nedôveru aj voči telovým kamerám," vysvetlil Marián Magdoško, predseda odborového zväzu polície v SR. V zahraničí pritom podľa šéfa odborov fungujú takéto kamery dokonale. U nás ale zápasia s nedostatkom pravidiel. Rieši sa skôr prečo policajt nemal čiapku a prečo nestál, tam kde mal. "Sú veľmi zle vysvetľované nové technické prostriedky. Doteraz policajti zažili len zo strany nadriadených zneužívanie týchto záznamov z kamier," dodal Marián Magdoško.

Podľa Mariána Magdoška je riešením legislatívna úprava v interných dokumentoch, tak aby sa záznamy nemohli zneužívať. "Sme vyslovili požiadavku, aby takéto kamery, boli zavádzané aj s príslušnými internými normami, ktoré presne stanovia podmienky, za akých tieto kamery budú používané, na aké účely sa môže alebo nemôže využívať záznam z tejto kamery," objasnil požiadavky predseda odborového zväzu polície v SR.

Ministerstvo vnútra tvrdí, že pracuje aj na ďalších systémových zmenách a nové technológie nie sú výnimkou. Kamerami je už vybavených 780 policajných vozidiel. To má v prvom rade silný protikorupčný význam, ale výrazne to aj policajtom uľahčuje prácu v teréne. "Nepredpokladám, že pani ministerka Saková od januára tieto kamery zabezpečí, tak aby ich policajti mohli využívať pri každom zákroku," dodal Peter Pollák.

Pozrite si aj reportáž zo zásahu v Kolárove:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy