Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V dedine pod Tatrami budú musieť opätovne voliť. Ústavný súd vyhovel neúspešnému kandidátovi
Zdielať na

V dedine pod Tatrami budú musieť opätovne voliť. Ústavný súd vyhovel neúspešnému kandidátovi

JÁNOVCE / V podtatranskej dedine pôjdu ľudia opätovne k volebným urnám. Miestnych táto správa ale vôbec nepotešila a prekvapení zostali najmä z dôvodu. Ani len netušili, že by sa v ich dedine mohlo diať niečo protiústavné. Sťažovateľovi sa nepáči, že po tom ako sa jeden z kandidátov na starostu vzdal, komisia síce jeho meno vyškrtla ale zvyšných kandidátov prečíslovala.

Rozruch zapríčinila informácia, ktorá prišla z ústavného súdu. Neúspešnému kandidátovi sa čosi nepozdávalo."Je tam problém okolo prečíslovania, svojím spôsobom sa to ešte vyšetruje ale pravdepodobne to bolo urobené účelovo," vyjadril sa sťažovateľ Pavel Majerčák. Nepáči sa mu, že po tom ako sa jeden z kandidátov na starostu vzdal, komisia síce jeho meno vyškrtla ale zvyšných kandidátov prečíslovala.  "Ústavný súd na neverejnom zasadnutí pléna 12.decembra 2018 rozhodol o tom, že voľby starostu obce Jánovce konané 10.novembra 2018 sú neplatné," vyjadril sa Tomáš Senaj z tlačového odboru Ústavného súdu SR. 

Súčasný starosta toto rozhodnutie zatiaľ komentovať nechcel. Obec teraz bude voliť v doplňujúcich voľbách. Obec Jánovce nie je jediná, v ktorej sú pochybnosti o nezákonnosti alebo neústavnosti volieb. Po celom Slovensku je ich k dnešnému dňu 92. "Práve v konaní týkajúcom sa volieb starostu v obci Jánovce ide o prvý prípad, v ktorom Ústavný súd vyhovel sťažnosti navrhovateľa a vyhlásil voľby za neplatné," dodal Senaj. 

Pozrite si reportáž o volebných podnetoch. Polícia ich dostala už niekoľko:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy