Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Do Piešťan sa po roku vracia Pochod čertov. Mnohých myšlienka naň straší už teraz
Zdielať na

Do Piešťan sa po roku vracia Pochod čertov. Mnohých myšlienka naň straší už teraz

PIEŠŤANY / Do Piešťan sa po roku vráti kontroverzné podujatie Krampus – pochod čertov. Kým vlani pochodovalo centrom kúpeľného mesta asi 40 postáv v maskách čertov, v tomto roku ich organizátori sľubujú niekoľkokrát viac. Pochod čertov sa uskutoční v uliciach Piešťan v sobotu 15. decembra.

Rovnako ako pred rokom, aj teraz prebieha petícia proti čertom v Piešťanoch. Na rozdiel od minulého roka sa ale touto akciou nezaoberalo mestské zastupiteľstvo. "Na plagátoch sa už v tomto roku objavilo aj logo mesta Piešťany ako spoluorganizátora, a tak sa podľa všetkého nezopakuje komická situácia z minulého roku a nič nezabráni tomu, aby 150 rakúskych čertov predviedlo nezabudnuteľné čertovské remeslo, na ktoré sa tešia tisíce fanúšikov tejto kontaktnej šou," uviedli k tohtoročnému Pochodu čertov organizátori v tlačovej správe. Tohtoročný Krampus – pochod čertov bude podľa nich väčší a lepší ako pred rokom, predĺži sa aj jeho trať. Novinkou bude veľkokapacitný stan pre 2000 ľudí, v ktorom bude program pre platiacich záujemcov.

​Čertov sa zastala aj etnologička Ivana Hluchová, podľa ktorej sú tieto postavy súčasťou tradičnej ľudovej kultúry. "Postava čerta bola neodmysliteľnou súčasťou aj tzv. obchádzkových hier, určite sprevádzal Mikuláša a anjela pri obchádzaní dediny či mesta, a bol a stále je súčasťou fašiangových sprievodov. A to nielen na Slovensku, ale aj v mnohých iných krajinách," potvrdila organizátorom pochodu. Pred rokom pritiahli čerti do centra Piešťan napriek antikampani asi 10-tisíc ľudí, v tomto roku ich organizátori očakávajú ešte viac.

Pozrite si aj ako to vyzerá počas fašiangov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy