Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dánsko plánuje presídliť nežiadúcich migrantov na vzdialený ostrov
Zdielať na

Dánsko plánuje presídliť nežiadúcich migrantov na vzdialený ostrov

Archívna reportáž

KODAŇ / Dánska vláda uzavrela dohodu o presune "nežiadúcich" migrantov na vzdialený neobývaný ostrov, ktorý bol v minulosti využívaný pre nakazené zvieratá.

Ako súčasť rastúcej agendy proti imigrácii uviedol dánsky ministerka Inger Støjberg, prostredníctvom sociálnej siete, že niektorí ľudia "sú nežiaduci a pocítia to".

Kontroverzná dohoda je súčasťou nového finančného zákona pre rok 2mig019, ktorý bol dohodnutý medzi stredopravou vládou a dánskou ľudovou stranou (DPP), populistickou pravicovou stranou s protiimigračnou politikou. Hovorca úradu pre migrácie DPP Martin Henriksen povedal pre CNN: "Našou nádejou je, že ľudia mimo Dánska pochopia, že Dánsko nie je veľmi atraktívne miesto na hľadanie azylu, ak ste ako utečenec spôsobili škodu alebo podnecovali zločin".

https://twitter.com/DanskDf1995/status/1068528638834798593

K celej situácii sa vyjadrila Støjberg prostredníctvom Facebooku: "Keď ste v dánskej spoločnosti nežiaduci, nemali by ste byť nepríjemnosťou pre bežných Dánov. (Migranti) získajú novú adresu." Podľa plánu, ktorý ešte musí byť schválený parlamentom, môže byť táto adresa Lindholm Island na juhovýchode krajiny, ktorá leží dve míle od mora a po celé desaťročia tam sídli výskumné centrum pre vážne choré a nákazlivé zvieratá. Dané územie bude vyčistené a úrady postavia imigračné centrum s počiatočnou kapacitou 100 obyvateľov. Podľa vyhlásenia vlády sa v novom stredisku umiestnia migranti, ktorí majú známy status "tolerovaného pobytu", čo znamená, že nemajú povolenie na pobyt, ale nemôžu byť deportovaní z rôznych dôvodov vrátane ohrozenia života, ak by sa navrátili domov, tých, ktorí majú byť deportovaní z dôvodu trestnej činnosti alebo z dôvodov bezpečnosti štátu, zahraničných bojovníkov a odmietnutých žiadateľov o azyl odsúdených za porušenie určitých zákonov.

"Našim zámerom je, aby ostali na ostrove čo najdlhšie a ak ich tam budeme môcť udržať celú dobu, budeme sa snažiť to urobiť," povedal Henriksen, ktorý tvrdil, že politika bola inšpirovaná austrálskym imigračným modelom. "Máme v úmysle mať v prípade akýchkoľvek nepokojov políciu, väzenské služby, stráže a záchytné bunky," dodal.

Plány vyvolali znepokojenie medzi skupinami, ktoré sa zaoberajú ľudskými právami. "Je dôležité poznamenať, že ľudia, ktorí spáchali trestné činy, už si svoj trest odpykali," povedala CNN Louise Holcková, zástupkyňa riaditeľa Dánskeho inštitútu pre ľudské práva. "Neexistujú žiadne dôvody na zadržanie a z hľadiska ľudských práv nehovorím len o oknách s mrežami," dodala. 

Na druhej strane sa Henriksen vyjadril, že nemá žiadne výhrady k posúvaniu hraníc ľudských práv. "Robíme to, čomu veríme, že je v najlepšom záujme Dánov. A ak príde na to, že si budeme musieť vybrať, koho chrániť, potom sa v prvom rade postaráme o vlastných," povedal. "Bude samozrejme závisieť od dánskej vlády, aby určila, čo je v rámci dohovorov," dodal. "Dúfam, že to inšpiruje iné krajiny, aby urobili to isté," verejne vyhlásil Henriksen. "Ak chcú nejakú radu, sú vždy vítaní, aby zavolali, chceme, aby ostatné krajiny sprísnili svoje pravidlá. Veríme, že je to v záujme všetkých, aby to urobili," uzavrel hovorca. 

Minister financií Kristian Jensen z strany Venstre objasnil, že zariadenie nie je väzenie a obyvatelia budú mať možnosť zobrať si trajekt na pevninu, aj keď niektorí sa budú musieť každý večer vrátiť naspäť a spať na ostrove. Svoje tvrdenie podporil tým, že mnoho Dánov žije na ostrove a necítia to ako diskrimináciu. 

Slovenská vláda zjednodušila dovoz migrantov a ich pracovné zaradenie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy