Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zaplatíme viac za potraviny? Dankova SNS čelí kritike
Zdielať na

Zaplatíme viac za potraviny? Dankova SNS čelí kritike

BRATISLAVA / Je rozhodnuté. Poslanci definitívne schválili zákon o osobitnom odvode pre obchodné reťazce. Kontroverzná téma rezonuje v Národnej rade aj dnes. Vlna kritiky sa zniesla na koaličnú SNS, ktorej poslanci zákon predložili.

Obchodné reťazce na Slovensku dostali od parlamentu neželaný vianočný darček v podobe schváleného zákona o osobitnom odvode. To znamená, že 2,5 percenta zo svojich tržieb budú musieť odviezť štátu navyše. 

​Tento zákon schválili netradične iba niekoľko týždňov po tom, ako ho do parlamentu predložila strana SNS. Následne to prešlo prvým čítaním, niekoľkými úpravami a vo štvrtok zákon poslanci prijali. Kritika ale bola obrovská.  

Ide o kontroverzný zákon, pretože sa proti ozvali zväz obchodu, aj ekonomickí analytici, rovnako aj zamestnávateľské zväzy, ale aj odborári. ​Na mieste je teraz otázka či zákon prezident podpíše, alebo príde na rad vyjadrenie ústavného súdu, prípadne sa ešte môže ozvať európska komisia. Aliancia moderného obchodu, ktorá združuje najväčšie reťazce zákon považuje za diskriminačný. Jej právnici už pripravujú podklady, aby rozhodol Brusel. "Máme za to, že je v rozpore s ústavou Slovenskej republiky aj s inými zákonmi Európskej únie," myslí si Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu SR.

Dokonca nedávny prieskum ukázal, že až 70% ľudí sa obáva, že reťazce odvod premietnu do cien potravín. "Tie obchodné reťazce aj nadnárodné veľké si vedia s týmto odvodom poradiť bez toho, aby nemuseli zvyšovať ceny pre konečného zákazníka," snaží sa vyvrátiť obavy Radovan Baláž (SNS), ktorý návrh zákona predložil. 

Kritikou nešetrila ani opozícia. "Na konci dňa to zaplatí občan, tomu sa to vybere z peňaženky, a komu tie peniaze pôjdu? Znovu Andrejovi Dankovi," uviedol predseda hnutia SME RODINA, Boris Kollár.  

Zatiaľ ale platí, že obchodné reťazce budú musieť odvádzať navyše štátu 2,5 percenta. Pôvodne sa to malo týkať všetkých obchodných reťazcov, ktoré predávajú potraviny nad 10 percent svojho objemu. Po úprave to číslo zvýšili. Jednoducho povedané, vyberie sa menej peňazí a zaplatia to veľké reťazce. 

Pozrite si reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy