Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Odborári, zamestnávatelia aj mesta a obce sa výnimočne spojili. Osobitný odvod nechcú
Zdielať na

Odborári, zamestnávatelia aj mesta a obce sa výnimočne spojili. Osobitný odvod nechcú

BRATISLAVA / Osobitný odvod nechcú odborári, zamestnávatelia a dokonca ani obce a mestá. V stredu podpísali spoločné vyhlásenie, v ktorom žiadajú kompetentných, aby legislatívne procesy na jeho prijatie stiahli. Búria sa proti nemu aj samotní obchodníci, no a zdá sa, že ho podľa prieskumu nechce ani 70% občanov.

Málokedy zasadnú za jeden stôl zamestnávatelia a odborári. A ešte zriedkavejšie sa stáva, že sa na niečom zhodnú. Tentokrát však vyslovili spoločný jasný nesúhlas proti osobitnému odvodu. "My ako odborári sa určite obávame zvyšovania cien," uviedla Monika Uhlerová, viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov. 

"Je to jednoznačne náklad, ktorý zvýši ceny potravín a prinesie zvýšenie cien na Slovensku, ako také. Myslíme si, že to výrazne zneisťuje podnikateľské prostredie," pridáva sa Mário Lelovský, viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov. 

Andrej Danko aj dnes potvrdil, že na osobitnom odvode stále trvá. "Uvedomte si, pri každom párku hydinovom, že majú až 90% rabat, kde vyvážajú zisky von, kde dotujú mediálne agentúry, na schránkovanie a hlúposti aj na marketing voči politikom, ktorí sa im vzoprú, ako som ja."

S Andrejom Dankom však nesúhlasí ani jeho koaličný partner. "Nemyslím si, že je to dobré. Tie 2,5 % zaplatíme my všetci. Si musíme uvedomiť, že sa zdražia potraviny," myslí si minister životného prostredia László Sólymos. 

Nuž a v neposlednom rade svoje obavy z osobitného odvodu vyjadrilo v prieskume spoločnosti Go4Insight až 70% opýtaných. Prieskum sa uskutočnil na vzorke 1003 respondentov starších ako 18 rokov v termíne od 14. - 19. novembra.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy