Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Riskujete v zahraničí jazdu na diaľnici bez známky? Pozor, zakročili ministri dopravy
Zdielať na

Riskujete v zahraničí jazdu na diaľnici bez známky? Pozor, zakročili ministri dopravy

BRATISLAVA / Krajiny Európskej únie budú môcť po novom vymáhať pokuty od zahraničných vodičov, ktorí nezaplatia za jazdu po diaľnici. Na tomto rozhodnutí sa zhodli ministri dopravy v Bruseli. Európsky systém zatiaľ umožňuje posielať sankcie vodičom z niektorých krajín Únie za osem dopravných priestupkov.

"Teraz už len čakáme na formálne záležitosti v Bruseli, aby sme mohli cezhraničné vymáhanie pokút za diaľničné známky zaviesť aj v našej legislatíve. Problém sa podarilo vyriešiť aj vďaka spoločnému tlaku Slovenska, Rakúska a ďalších štátov, ktoré majú elektronický systém diaľničných známok," povedal minister dopravy Arpád Érsek. Do textu smernice zapracovali aj naše pripomienky, pričom v novembri sa ukončili rokovania medzi Radou Európskej únie, Európskym parlamentom a Komisiou. 

Spustenie systému vo všetkých členských štátoch bude trvať viac ako dva roky, pretože niektoré štáty nie sú v EUCARISE (európskom systéme), musia sa doň zapojiť a transponovať smernicu do svojej legislatívy. Okrem toho trvali na dlhšom prechodnom období, aby sa na zmeny stihli technologicky pripraviť. Slovensko bude iniciovať rokovania s okolitými štátmi, aby sa do systému zapojili čo najskôr a aby začal fungovať aspoň na regionálnej úrovni. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy