Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Členky Pussy Riot dostanú od Ruska odškodné, rozhodol o tom štrasburský súd
Zdielať na

Členky Pussy Riot dostanú od Ruska odškodné, rozhodol o tom štrasburský súd

MOSKVA / Rusko vyplatí trom členkám punkovej skupiny Pussy Riot odškodnenie uložené Európskym súdom pre ľudské práva. O zrušení rozsudku za škandálózny koncert v Moskve sa ale zatiaľ ruská justícia nezmieňuje.

Štrasburský súd v utorok zamietol odvolanie ruskej vlády proti skoršiemu rozsudku v kauze výtržnosti členiek Pussy Riot v moskovskom pravoslávnom chráme v roku 2012. Rozhodnutie súdu o výplate odškodného a o zrušení trestu je tak právoplatné a možnosť odvolať sa neexistuje.

Päť členiek skupiny Pussy Riot usporiadalo v moskovskom chráme Krista Spasiteľa punkovú modlitbu na protest proti podpore cirkvi Vladimírovi Putinovi pred prezidentskými voľbami v marci 2012. Tri členky poslal súd na dva roky za mreže. Jekaterine Samucevič neskôr trest zmenili na podmienku, Marija Aljochin a Nadežda Tolokonnikov vyšli na slobodu po dvoch rokoch, v marci 2014 na amnestiu. 

Moskovský súd podľa zistení Európskeho súdu pre ľudské práva porušil práva odsúdených a rozhodoval v rozpore s niekoľkými článkami európskych dohôd o ochrane ľudských práv. Rusko preto musí do troch mesiacov vyplatiť dvom odsúdeným členkám 16 000 eur a Samucevič 5000 eur. Ruský Najvyšší súd navyše musí kauzu opäť otvoriť a rozsudok zrušiť. 

Ministerstvo spravodlivosti v stredu Moskve oznámilo, že stanovené čiastky Ruskám svedomito vyplatí v stanovenom termíne. O tom, že by najvyšší súd prípad troch odsúdených členiek Pussy Riot znovu prejednal a rozsudok zrušil sa v informáciách ministerstva zatiaľ nič nespomína. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy