Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za pravdu a spravodlivosť bojovali skôr, než sa spoznali. Toto je príbeh Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
Zdielať na

Za pravdu a spravodlivosť bojovali skôr, než sa spoznali. Toto je príbeh Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

BRATISLAVA / Umlčaní. To je názov knihy, ktorá by nikdy nevznikla, keby nedošlo k vražde dvoch mladých ľudí. Príbeh investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej uviedli do knižného sveta ich rodičia v prítomnosti Kuciakových kolegov z portálu Aktuality.sk. Kniha je poctou dvojici, ktorá sa túžila vziať, a zároveň inšpiráciou pre tých ostatných, aby pokračovali v ich odkaze a bojovali za pravdu a slušnosť.

"Vždy to bude bolestivé, najradšej by som sa zobudil a povedal si - to bol len sen," povedal otec Jána Kuciaka Jozef Kuciak. Aj takmer 10 mesiacov po vražde Jána a Martiny sa obom ich rodinám hovorí o udalostiach z februára 2018 ťažko. Na základe vyrozprávaných príbehov z detstva a študentských čias zistíme z knihy, že Martina a Ján nechceli slávu, nechceli peniaze a bojovali za pravdu a spravodlivosť. Už dokonca dávno predtým ako sa spoznali  "Netušil som, že sa už od útleho detstva zaujímali o politiku," vyjadril sa spoluautor knihy Marek Vagovič. 

​Tristo strán pokrýva obálka s názvami Janových článkov. Pätnásť členní autorský tím jeho kolegov si rozdelil jednotlivé kapitoly, stretával sa rodičmi, súrodencami Jána a Martiny, blízkymi priateľmi a spolupracovníkmi. "Opisujeme tam aj spôsob Janovej investigatívnej práce, zákulisie investigatívy, Martinine začiatky ako archeologičky, popisujeme tam aj situáciu po vražde, ako fungovali novinári, naša redakcia, medzinárodný tím novinárov," pokračoval Marek Vagovič. 

Cennou súčasťou knihy je jediný, prvý a posledný profilový rozhovor s Jánom Kuciakom. "Jano nebol len zamestnancom Aktualít, ale bol novinárom, jeden z nás všetkých a reprezentoval to, čo chceme všetci reprezentovať, a to je hľadať pravdu. A poskytovať objektívne informácie," vyjadril sa generálny riaditeľ TV JOJ Marcel Grega. Zisk z predaja knihy sa jej tvorcovia rozhodli venovať na podporu nezávislej investigatívnej žurnalistiky.

Pri niektorých pasážach z knihy vyhŕkne slzička, pri iných sa pousmejeme. Kamaráti Jána a Martiny prezradili ako sa dvojica postupne spoznávala a ako nenápadne vznikala ich mladá študentská láska.

Úryvok z knihy: Zvyšok partie o prvom bozku nevedel, dievčatá sa o novom páriku dozvedeli až ráno.

"Sú chvíle, kedy si to ešte neuvedomujem a si hovorím, no počkaj prídeš ty domov a dostaneš hneď prvý večer. Ešte sú také chvíle," povedala Zlatica Kušnírová, matka Martiny. 

Nemci ocenili novinára Jána Kuciaka. Ako? Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy