Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vyšetrovateľ navrhol obžalobu Pavla Ruska. Ide o prípravu vraždy
Zdielať na

Vyšetrovateľ navrhol obžalobu Pavla Ruska. Ide o prípravu vraždy

BRATISLAVA / Pavla Ruska navrhol vyšetrovateľ obžalovať v prípade objednávky vraždy jeho bývalej obchodnej spoločníčky Silvie Volzovej. Informáciu na sociálnej sieti potvrdila aj polícia.

"Dňa 5.12.2018 doručil vyšetrovateľ Prezídia PZ NAKA na Krajskú prokuratúru Bratislava spisový materiál s návrhom na podanie obžaloby na obvineného Pavla R. a spol.," uvádza sa v stanovisku hovorcu Krajskej prokuratúry v Bratislave Michala Šúreka.O ďalšom postupe rozhodne dozorový prokurátor. "Dozorujúci prokurátor musí zvážiť všetky okolnosti toho prípadu, prehodnotiť celé dokazovanie, prezrieť celý vyšetrovací spis a na základe toho sa rozhodnúť, či sa stotožní s obžalobou," povedala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. Ak sa s návrhom stotožní, začne konať súd. Informáciu priniesol denník SME.

V stredu vyšetrovateľ NAKA podal na Krajskú prokuratúru v Bratislave návrh na podanie obžaloby okrem Ruska aj na Róberta Lališa, Mikuláša Černáka a Miloša Kaštana v prípade prípravy vraždy Sylvie Volzovej. 

Podľa obhajcu, ktorý v kauze zastupuje Ruska i Lališa, ide o predčasný krok. "Z nášho pohľadu vyšetrovateľ tú dôkaznú a procesnú mizériu len preklápa na ramená súdov a prokuratúry," uviedol obhajca Pavla Ruska Marek Para. Advokát tvrdí, že v spise nie sú okrem výpovední Černáka a Kaštana žiadne priame dôkazy. Vyšetrovateľ podľa neho nedovolil pri konfrontácii s nimi klásť žiadne otázky. A konfrontácia Lališa a Kaštana vôbec nebola vykonaná. "Dodnes nevykonali viaceré dôkazy, ktoré vylučujú motív na samotné predpokladané spáchanie skutku," dodal Para.

Rusko by vraj smrťou druhej konateľky prišiel o televíznu licenciu. Iný názor má právny zástupca údajnej poškodenej. Tvrdenia obhajoby ale nekomentuje. "Vykonaným dokazovaním bolo dostatočne preukázané, že v kritickom období bol naozaj ohrozený život a zdravie mojej mandantky," povedal právny zástupca Sylvie Volzovej Roman Kvasnica. 

Polícia v októbri 2017 zadržala Pavla Ruska v súvislosti s prípadom objednávky vraždy Sylvie Volzovej, ktorá bola jeho spoločníčkou v TV Markíza. V súvislosti s týmto prípadom bolo vznesené obvinenie voči štyrom osobám. 

Rusko pre miliónové spory mal u Černáka pred 20 rokmi údajne žiadať Volzovej likvidáciu vykonanú rýchlo a čisto, aby definitívne ovládol súkromnú televíziu. S Černákom si mohli na výsluchoch polície povedať takmer priamo do očí. Rusko to, že ide o klamstvo, Černák, že vie o tejto trestnej činnosti dosť nato, aby polícia voči Ruskovi konala.  "Môj klient preberal zálohu aj dával zálohu od pána Ruska, na parkovisku pred Holiday IN," uviedla advokátka Miloša Kaštana Emília Matrtajová.

Rusko mal Černáka kontaktovať v októbri alebo v novembri 1997 s ponukou 20 miliónov korún (viac ako 663 800 eur) za likvidáciu jeho spoločníčky v TV Markíza Sylvie Volzovej, s ktorou mal v televízii už dlhšie spory, informoval denník Sme Pred vraždou mu mal vyplatiť zálohu 500 tisíc slovenských korún. K vražde nakoniec už nedošlo - prekazilo ju Černákové zadržanie políciou v decembri roku 1997.

K objednávke vraždy malo teda dôjsť pred dvadsiatimi rokmi. To znamená, že sa začína hra o čas. "Ja si myslím, a v tomto prípade mi to vychádza, že tá premlčacia doba by v tomto prípade mala byť 20 rokov, podľa starého trestného zákona, čiže naozaj sa rozprávame o dňoch," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Pavol Rusko bol pred časom vo vyšetrovacej väzbe odkiaľ ho prepustili, no nariadili mu monitorovacie zariadenie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy