Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Šťastný začiatok knihy zakončuje tragédia. Môj život s Jojom aj o tragickej smrti dievčatka v aute
Zdielať na

Šťastný začiatok knihy zakončuje tragédia. Môj život s Jojom aj o tragickej smrti dievčatka v aute

BRATISLAVA / Aj tie najväčšie tragédie majú svoj šťastný začiatok - to je motto knihy "Môj život s JOJOM". Kniha rozpráva o bezstarostnom živote internátových rozhlasákov až po obrovskú tragédiu, ktorá sa jednému z nich stane. Tragédiu, ktorú si pamätá celé Slovensko. V lete v roku 2015 zomrela v rozhorúčenom aute dvojročná Kristínka. A jej otec, ktorý ju tam nechtiac zabudol, sa potom za ňou pobral o niekoľko mesiacov neskôr.

"Keď tá kniha bola skoro celá dopísaná, tak som to zavrel a povedal som si, že túto knihu asi nevydám," prezradil spisovateľ a autor knihy Dušan Budziak. Kniha mala totiž pôvodne vypovedať o všetkých nezabudnuteľných a veselých príhodách členov internátneho rozhlasového štúdia. Vrátane Jozefa Kuráka. No keď bola takmer dopísaná, došlo k tragédii. 

Policajti, záchranári a šokovaní rodičia dievčatka, ktorí sa len bezmocne prizerali. Na parkovisku objavil  otec v aute nehybné telíčko 2-ročnej dcérky.  

"Jedna vec je , čo prežívali samotní rodičia.To bolo niečo neuveriteľne strašného. A druhá vec bola , ako rýchlo vieme vyriecť súd. Som sledoval ataky verejnosti," povedal autor Budziak. Viac ako 400 stranovú knihu "Môj život s Jojom" napísal blízky rodinný priateľ Jozefa Kuráka a zároveň aj jeho spolužiak zo študentských čias. Kniha je rozdelená na dve časti - prvá je veselá , druhá až tragicky smutná. 

"Tá prvá sa naozaj volá, "kým som získal diplom" a druhá sa volá "5 a pol milióna sudcov,"  pokračoval Budziak. Dvojročná Kristínka zomrela v rozhorúčenom aute 21. júla v roku 2015. Jej otec Jozef alebo ako ho familiárne volal autor knihy "Jojo" o niekoľko mesiacov neskôr. Knihu do života uviedla práve najbližšia rodina. "Tá rodina je tu práve preto, aby ukázala svoju súdržnosť, a že napriek tomu čo sa stalo , stoja za svojim otcom a manželom", poznamenal autor knihy. 

Okrem lupeňmi kvetov sa krstilo i treskou - vraj tak príznačnou pre internátových rozhlasákov. "Každý z nás povie, že mne by sa to stať nemohlo, ale tá realita je taká, že mohlo," upozornil autor, ktorý bol teda priateľom Jozefa. "Mne sa stala pred rokmi podobná tragédia. Nezomrela mi dcérka v aute, ale omylom zjedla snáď len 2-3 tabletky na srdce a zastavilo sa jej srdiečko,"  vyjadrila sa Dagmar Vaškorová. 

Pozrite si reportáž o kňazovi, ktorého suspendovali pre jeho knihu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy