Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Deväť pacientov po operácii vykazuje známky otravy. Nemocnica sa obrátila na políciu
Zdielať na
Krimi

Deväť pacientov po operácii vykazuje známky otravy. Nemocnica sa obrátila na políciu

LIBEREC / Nemocničný škandál otriasa susedným Českom. Otrávilo sa 9 pacientov. Všetci mali spoločné to, že ich operovali v rovnakej nemocnici. Majú vážne zdravotné komplikácie, ležia na jednotke intenzívnej starostlivosti. Príčinu vyšetruje polícia.

Ležali na chirurgii, podstúpili operácie, po ktorých sa im malo uľaviť. Namiesto toho začali zvracať, preháňalo ich, klesol im tlak a začali im zlyhávať obličky. Pacientov okamžite previezli do krajskej nemocnice v Liberci. Ich stav nie je život ohrozujúci, no je vážny. Veľký príliv chorých si vyžiadal krízový režim na anesteziologicko-resuscitačnom oddelení. "Štyria sú hospitalizovaní na oddelení ARO, jeden na internom, dvaja na chirurgii a posledný pacient je na štandardnom lôžkovom oddelení. Ťažším prípadom čistíme krv," uviedol hovorca nemocnice v Liberci Václav Řičář. 

Nemocnica Frýdlant okamžite uzatvorila operačné sály až do odvolania. Snažia sa zistiť, čo sa stalo. Prehliadky prístrojov ukázali, že sú v poriadku. "K infekcii nedošlo v rámci operačného zákroku. Nič podobné sa v nemocnici doposiaľ nestalo," povedala hovorkyňa nemocnice Frýdlant Dita Fuchsová. 

Operáciu vykonávali rôzne chirurgické a gynekologické tímy, lekári aj sestry. Napriek tomu nemocnice nevylúčila, že deväť ľudí niekto otrávil úmyselne. Obrátili sa preto na políciu. "V danej veci sme už začali trestné stíhanie pre podozrenie z prečinu ublíženia na zdraví z nedbanlivosti," uviedla policajná hovorkyňa  Libereckého kraja Vladimíra Štýrová. Ďalšie výsledky testov by mohli priniesť odpovede na otázky kriminalistov už po víkende.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy