Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Do Humenného prídu utečenci z najviac ohrozených krajín sveta
Zdielať na

Do Humenného prídu utečenci z najviac ohrozených krajín sveta

HUMENNÉ / Slovensko dočasne prijme 250 utečencov. Takýto návrh zverejnilo Ministerstvo vnútra. Prichádzajú z táborov z najviac ohrozených krajín sveta a bývať by mali v Humennom. Zisťovali sme, kedy k nám cudzinci prídu.

Ministerstvo vnútra vysvetľuje, že nejde o žiadnu novinku, ale o pokračovanie presídľovacieho tranzitu a ten je v Záchytnom tábore v Humennom realizovaný už od roku 2009. Ide o dohodu medzi našou vládou, úradom vysokého komisára OSN a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu. Týka sa cudzincov, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu.

"Prichádzajú z táborov z najviac ohrozených krajín sveta, v pásmach aktívneho boja, sú napádané teroristickými organizáciami," vysvetľuje Bernard Priecel, riaditeľ Migračného úradu.

Hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov dodáva: "Všetky tieto osoby sú pod mandátom OSN, nie sú žiadateľmi o udelenie azylu v SR."

Nejde teda o prijímanie utečencov, ktorí by na našom území ostali natrvalo. Zdržať sa u nás majú pol roka. Ich cieľom je buď Kanada alebo USA.

"Počas 6 mesiacov sú pripravovaní v jazyku krajiny, do ktorej idú, sú im robené veľmi dôsledné podrobné zdravotnícke skríningy," hovorí Bernard Priecel.

"Tieto osoby vyberáme spolu s Úradom vysokého komisára OSA a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu a následne ich prevezieme do humanitárneho centra v Humennom," dopĺňa Petar Lazarov.

Náčelník mestskej polície v Humennom Marián Zub hovorí: "Čo sa týka migrantov, mestská polícia v Humennom neevidovala žiaden prípad nejakého narušenia poriadku, ničenia majetku. Nemali sme žiadne oznámenie ani na dispečingu, ani od občanov."

Slovenská republika poskytuje ubytovanie, stravu a základné hygienické potreby, a to v tomto zariadení. Kedysi to boli vojenské kasárne.

"Náklady na prepravu, zdravotnú starostlivosť, sociálnu prácu, voľno časové aktivity hradia v plnom rozsahu zmluvní partneri (UNHCR, IOM)," hovorí Petar Lazarov.

Trojdohoda, ktorá má byť už siedmym pokračovaním pomoci presídlencov, je momentálne stiahnutá z medzirezortného pripomienkového konania na dopracovanie a zatiaľ nie je jasné, kedy by cudzinci do Humenného mali prísť. Podľa ministerstva vnútra to do konca tohto roka nebude.

"Do dnešného dňa bolo v rámci humanitárneho transferu presídlených do tretích krajín (USA, Kanada..) 1043 osôb," hovorí Petar Lazarov.

V Humennom sa niektorí učia aj po slovensky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy