Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenská komora učiteľov k rigoróznej práci Danka. Poslali list ministerke
Zdielať na

Slovenská komora učiteľov k rigoróznej práci Danka. Poslali list ministerke

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ku kauze rigoróznej práce predsedu parlamentu Andrea Danka sa vyjadrila aj Slovenská komora učiteľov. A to rovno otvoreným listom ministerke školstva, vedy, výskumu a športu SR Martine Lubyovej.

V otvorenom liste vyzývajú ministerku Lubyovú k zaujatiu jednoznačného osobného postoja ku konaniu predsedu parlamentu Andreja Danka v súvislosti s jeho rigoróznou prácou.

Otvorený list

Uverejňujeme list v plnom znení: 

Vážená pani ministerka,

Slovenskej komore učiteľov nie je ľahostajná úroveň vzdelávania na Slovensku, našim cieľom je tiež ochrana stavovskej cti pedagogických a odborných zamestnancov školstva a presadzovanie etického správania sa v rezorte školstva. Dôkazom našej angažovanosti je aj dlhodobé úsilie o vytvorenie etického kódexu a jeho ukotvenie v pripravovanom zákone. Sme pobúrení informáciami o skutočnostiach rigorózneho konania predsedu parlamentu SR Andreja Danka a považujeme ich minimálne za neetické. Rovnako sme znepokojení doterajším konaním vedenia akademickej inštitúcie, na ktorej Andrej Danko získal titul doktora práv.

Vyzývame Vás, pani ministerka, aby ste s plnou váhou svojej funkcie prejavili maximálnu angažovanosť vo vzniknutej kauze a preverili všetky skutočnosti, ktoré spochybňujú obsah, potrebné náležitosti, obhajobu rigoróznej práce a následné konanie súvisiace s jej utajením. Žiadame identifikáciu osôb zodpovedných za netransparentné konanie fakulty a čo najskoršiu nápravu stavu zmenou legislatívy tak, aby bolo možné podvodom získané tituly odobrať.

Tiež Vás vyzývame k zaujatiu jednoznačného osobného postoja ku konaniu predsedu parlamentu p. Andreja Danka v súvislosti s jeho rigoróznou prácou. Nedopusťte, aby takéto konanie bolo nepostihnuteľné v dobe, keď vyzývame našich žiakov ku kritickému mysleniu, kedy už aj školské poriadky na základných školách považujú plagiátorstvo za porušenie morálnych noriem i školského poriadku a stanovujú zaň opatrenia vo výchove.

Nedovoľme, aby sa takéto konanie stalo normou pre naše deti.

Odvolávanie Danka

Druhý pokus o odvolanie Andreja Danka sa bude konať v stredu. Opozícii sa podarilo vyzbierať dostatok podpisov. Sám Danko vyzval svojich koaličných partnerov, aby za otvorenie schôdze hlasovali. "Bez dôvery koaličných partnerov sa vládnuť nedá," povedal Danko. 

Predseda parlamentu Danko čelí medializovaným podozreniam o tom, že jeho rigorózna práca je plagiátom. "Vzhľadom na zverejnené informácie by mal predseda Národnej rady SR prijať osobné rozhodnutie," uviedla hovorkyňa Most-Híd Klára Debnár. Tretí koaličný partner, strana Smer-SD ale za Dankom stojí. Opozícia Dankovej práci vyčíta, že na konci chýba záver a podľa ich slov je v nej nedostatok vlastných myšlienok. 

Pozrite si súvisiacu reportáž ku kauze rigoróznej práce Andreja Danka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy