Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V lese za dedinou našli zastrelenú zubricu. Páchateľovi hrozí väzenie
Zdielať na

V lese za dedinou našli zastrelenú zubricu. Páchateľovi hrozí väzenie

HOSTOVICE / Kým celý svet zubry chráni, na východe zatiaľ neznámy páchateľ 8-ročnú zubricu Entré zastrelil. Uhynuté majestátne zviera našli hlboko v lese poľovníci. Zubry hrivnaté sú pritom pýchou Polonín a ide o celosvetovo chránený druh zapísaný v červenom zozname ohrozených druhov. Na miesto zamieril celý kriminalistický výjazd. Páchateľovi hrozia dva roky za mrežami.

Miestny poľovníci našli v lese medzi Hostovicami a Nižnou Jablonkou uhynutého zubra. Okrem policajtov na miesto prišli aj pracovníci štátnej ochrany prírody a veterinárny lekár.

​Zubrica s menom Entré mala asi 8 rokov. Veterinár vylúčil nielen úhyn v dôsledku vysokého veku, ale aj možné ochorenie. "Na základe vyšetrenia, obhliadky, čiastočnej pitvy nebolo zistené podozrenie na žiadne ochorenie, v dôsledku čoho by tá zubrica uhynula," informoval veterinár Vladislav Juško. 

Hrozba väzenia 

Na miesto prišiel aj kriminalistický technik, ktorý všetko zadokumentoval. Polícia už v prípade začala aj trestné stíhanie. A to pre trestný čin pytliactva v súbehu s porušovaním ochrany rastlín a živočíchov. Podľa veterinára ju niekto zastrelil. "Dostala ranu z guľovej zbrane. Mohla to byť aj náhoda, nezodpovedný človek si mohol myslieť, že je to iná zver, ktorú správne neprečítal a až následne zistil, že ide o zubra," vysvetľuje riaditeľ správy Národného parku Poloniny Mário Perinaj. 

Pre hostovické stádo zubrov je to už druhá strata. Po strete s autom sa už do voľnej prírody pre zranenú nohu nevráti zubor Matúš. Zostal tam tak iba jeden pár a tri mladé býčky. ​"Zákon pre páchateľa tohto trestného činu stanovuje trestnú sadzbu odňatia slobody až na dva roky," uviedla policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Chránená zver 

Zubor hrivnatý je chránený druh zapísaný v červenej knihe. Na svete je posledných 3000 voľnežijúcich zubrov, pričom v Poloninách máme jeden a pol percenta celosvetovej populácie. "Zatiaľ si stále neuvedomujeme hodnotu tohto zvierať, každý chce chrániť amazonské pralesy, nosorožce, ale pokiaľ má chrániť niečo, čo má v území, tak už sa ho to zrazu netýka," myslí si Perinaj. 

Zubrom sa pritom v Poloninách darí. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy